Home » D:News » Nu reuşeşti să rămâi însărcinată? De vină ar putea fi metoda contraceptivă pe care ai utilizat-o în trecut

Nu reuşeşti să rămâi însărcinată? De vină ar putea fi metoda contraceptivă pe care ai utilizat-o în trecut

Nu reuşeşti să rămâi însărcinată? De vină ar putea fi metoda contraceptivă pe care ai utilizat-o în trecut
Publicat: 06.01.2014
Femeile care folosesc dispozitive intrauterine şi alte metode anticoncepţionale pe termen lung, după ce au avut un copil, au mai puţine şanse de a rămâne însărcinate rapid, sugerează un nou studiu.

Femeile care folosesc metode menţionate mai sus aveau de patru ori mai multe şanse de a aştepta mai mult de 18 luni înainte de a rămâne iar însărcinata, comparativ cu persoanele care se bazau pe prezervative. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca părinţii să aştepte 2 ani între prima naştere şi următoarea concepţie. Această recomandare este susţinută de un număr mare de dovezi care indică faptul că programarea unei a doua naşteri la scurt timp după prima poate creşte riscul copilului de a se naşte prematur sau de a avea o greutate scăzută la naştere. 

Timpul dintre sarcini „nu poate fi explicat doar de preferinţele mamei”, a declarat Heike Thiel de Bocanegra. 

În studiu, ea şi colegii ei de la Universitatea din California, San Francisco, au investigat legătura dintre accesul la metode contraceptive sau la servicii de planificare familială şi durata de timp dintre sarcini. 

La studiu au luat parte 117.644 de femei din California care aveau cel puţin 2 copii. Dintre acestea, 64% au aşteptat 18 luni sau mai mult între sarcini. 

Toate femeile incluse în studiu au depus cereri prin programul Medicaid pentru persoane cu probleme financiare sau prin furnizori de servicii medicale care ofereau programe de planificare familială finanţate de stat. 

Astfel, oamenii de ştiinţă au putut asocia informaţiile din aceste cereri pentru metode contraceptive cu registrul naşterilor. 

„Am presupus că accesul la metodele contraceptive va îmbunătăţi durata de timp dintre naşteri. Studiul analizează chiar această presupunere”, a declarat dr. Anitra Beasley. 

Rezultatele studiului au arătat că femeile care au apelat la metode contraceptive cu acţiune de lungă durată aveau o probabilitate de patru ori mai mare de a aştepta 18 luni înainte de a concepe un alt copil, comparativ cu femeile care foloseau contraceptive de timp „barieră”, precum prezervativele. 

Această relaţie s-a păstrat chiar şi atunci când oamenii de ştiinţă au analizat alţi factori care ar fi putut influenţa situaţia, precum rasa mamei, educaţia, vârsta, locul naşterii etc. 

„Cei care asigură servicii de sănătate ar trebui să ştie că intervalul oprim între sarcini este de 18 luni sau chiar mai mult şi că ar trebuie să încurajeze utilizarea contraceptivelor foarte eficiente în această perioadă”, a mai declarat Thiel de Bocanegra. 

Sursa: Reuters
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase