Home » D:News » Ce ai putea să faci pentru ca faţa ta să fie de neuitat?

Ce ai putea să faci pentru ca faţa ta să fie de neuitat?

Ce ai putea să faci pentru ca faţa ta să fie de neuitat?
Publicat: 13.01.2014
În curând, tehnologia ne-ar putea ajuta să ne facem chipurile să iasă în evidenţă atunci când aplicăm pentru un job sau când postăm imagini cu noi pe site-urile de reţele de sociale.

Specialiştii susţin că în foarte scurt timp am putea face ca feţele noastre să fie de neuitat. Specialiştii de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat un algoritm pentru a transforma digital chipul unui individ cu scopul de a-l face memorabil. 

Anterior, oamenii de ştiinţă au descoperit că oamenii îşi pot aminti unele chipuri mai repede decât altele. De asemenea, ei au observat şi că, doar dintr-o singură privire, avem tendinţa de a eticheta în mod automat feţele cu trăsături sociale, de personalitate sau emoţionale. 

Noul algoritm produce schimbări subtile la nivelul feţei pentru a o face memorabil, însă nu modifică aspectul general al persoanei. De asemenea, algoritmul are şi capacitatea de a face ca feţele să devină chiar mai greu de amintit decât sunt în realitate. 

„Vrem să modificăm măsura în care oamenii îşi pot aminti un chip”, a declarat Aditya Khosla, unul dintre coordonatorii studiului. 

„Este un proces foarte subtil, deoarece nu vrem să îţi luăm chipul să îl înlocuim cu cel mai memorabil chip din baza noastră de date. Noi vrem ca faţa ta să arate, în continuare, ca tine, doar că o facem mai uşor de ţinut minte. Noi nu specificăm care trăsături anume fac o faţă mai mult sau mai puţin memorabilă. Pe baza datelor noastre modificările sunt diferite de la un chip la altul”, a mai declarat ea. 

De asemenea, potrivit cercetătorilor algoritmul ar putea fi utilizat într-o aplicaţie pentru smartphone cu scopul de a le permite oamenilor să modifice o imagine digitală a feţelor lor, înainte de a posta fotografia pe un site de socializare. În acelaşi timp, aplicaţia s-ar putea dovedi utilă pentru fotografiile ataşate la CV, cu scopul de a crea o imagine ce va rămâne mult mai clară în mintea potenţialului angajator. 

Pentru dezvoltarea programului, oamenii de ştiinţă au realizat o bază de date care conţinea mai bine de 2.000 de imagini în care erau surprinse chipurile unor indivizi. Fiecare chip fusese catalogat în funcţie de cât de memorabil era pe baza capacităţii unor voluntari de a şi-l aminti. Ulterior, programul a analizat tendinţele subtile care fac ca unele feţe să fie mai uşor de amintit ca altele. 

În cele din urmă, când specialiştii au testat imaginile modificate de noul program pe un grup de voluntari, au constatat că algoritmul reuşea să facă feţele mai uşor sau mai greu de reţinut în aproximativ 75% din cazuri. 

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase