Home » D:News » 6 lucruri surprinzătoare care ne pot influenţa visele

6 lucruri surprinzătoare care ne pot influenţa visele

6 lucruri surprinzătoare care ne pot influenţa visele
Publicat: 20.01.2014
De foarte mult timp, oamenii de ştiinţă şi nu numai se întreabă ce anume determină apariţia viselor şi cum se formează ele. De-a lungul timpului au existat o serie de observaţii realizate în urma studiilor care ne-au ajutat să înţelegem cum pot fi influenţate visele.

Prin urmare, mai jos găsiţi o listă cu şase lucruri care au capacitatea de a vă influenţa după ce închideţi ochii şi cădeţi pradă somnului.

1. Dacă dormi pe burtă ai mai multe şanse de a avea vise erotice

Oamenii care dorm pe burtă au parte de mai multe vise erotice, comparativ cu cei care adorm în alte poziţii. Potrivit studiilor, oamenii care dorm pe faţă au tendinţa de a respira mai greu noaptea şi din cauza acestui lucru au vise legate de sex. De asemenea, oamenii care dorm în această poziţie experimentează vise „picante”, precum cele în care sunt legaţi sau  sechestraţi. Un alt aspect interesant este acela că majoritatea oamenilor care au experimentat astfel de vise au declarat că, adesea, acestea implică şi existenţa vedetelor. 

2. Codul genetic poate influenţa coşmarurile

Gemenii identici au, în general, aceleaşi hobbyuri şi interese, însă oamenii de ştiinţă au descoperit că baza lor genetică este şi mai puternică decât se credea. De fapt, ea este atât de puternică încât ei pot experimenta coşmaruri cu aproape aceeaşi frecvenţă. Într-un studiu de proporţii, la care au luat parte 2.700 de gemeni identici şi 4.200 de gemeni non-identici, oamenii de ştiinţă au descoperit că gemenii identici au de două ori mai multe şanse de a avea coşmaruri frecvente la fel ca fraţii lor. 

3. Câmpul magnetic al Pământului declanşează vise ciudate

Este foarte posibil ca visele oamenilor să fie profund influenţate de câmpul magnetic al Pământului. 

Psihologul Darren Lipnicki şi-a înregistrat visele de-a lungul a opt ani şi a ajuns la concluzia că activitatea geomagnetică scăzută determină apariţia unor vise ciudate. În schimb, atunci când când activitatea geomagnetică este ridicată, visele au tendinţa de a reveni la normal şi a deveni mai sensibile. Descoperirile lui sunt strict anecdotice, însă ele au declanşat un impuls pentru realizarea unor studii în acest sens. 

4. Televizoarele alb-negru ne fac să visăm alb-negru

Un studiu publicat în 2008 de Eva Murzyn de la Universitatea Dundee a indicat că timpul de televizor la care se uită oamenii le poate influenţa culoarea viselor. Murzyn a descoperit că respondenţii cu vârste trecute de 55 de ani au vise alb-negru în proporţie de 20%. Pe baza acestei constatări, Murzyn a teoretizat că oamenii care au fost expuşi la televizoarele de tip alb-negru în copilărie au vise n nuanţe de gri, de-a lungul vieţii. 

Alte studii au indicat că din anii `60, 83% din populaţie visează color. Acest lucru poate fi explicat de creşterea numărului de televizoare color începând cu anii `60. 

5. Tipul de brânză pe care îl consumi îţi poate influenţa visele

Poate această informaţie va pare greu de digerat, însă un studiu a indicat că tipuri diferite de brânzeturi pot afecta visele. 

Toate tipurile de brânză conţin un aminoacid numit triptofan, care ajută la reducerea nivelului de stres şi la normalizarea somnului. Studiu, realizat în 2005 de British Cheese Board a scos la iveală faptul că subiecţii care consumă brânză cheddar visează mai des celebrităţi. Pe de altă parte, cei care consumă în mod regulat brânză Blue Stilton au tendinţa de a experimenta vise bizare. Brânza Cheshire, în schimb, pare să ne ajute să avem cel mai bun somn, lăsându-ne însă, fără vise. În aceeaşi ordine de idei, persoanele din studiu care au consumat brânza Red Lancashire au avut vise nostalgice legate de familie, iar cei care au mâncat Blue Lancashire au visat adesea despre muncă. 

6. Sunetele şi mirosurile din jur influenţează visele

Minţile noastre influenţează sunetele care apar atunci când noi dormim şi fac ca acestea să devină parte din visele noastre. De exemplu, atunci când vecinii pun muzică, s-ar putea ca tu să visezi că eşti la un concert. 

Într-un studiu realizat pe această temă, oamenii de ştiinţă au descoperit că există o diferenţă semnificativă între visele oamenilor care aud muzica venită din realitate şi cei care nu fuseseră expuşi la muzică. Mai exact, cei care au fost expuşi la muzică în timp ce dormeau au declarat că au auzit-o în vise. 

Chiar şi mirosurile ne pot influenţa visele. la fel ca în cazul sunetelor, creierul nostru interpretează mirosurile ca pe semnale şi le incorporează în vise. 

Sursa: Mental Floss
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase