Home » D:News » Cine are mai multe probleme de memorie: bărbatul sau femeia?

Cine are mai multe probleme de memorie: bărbatul sau femeia?

Cine are mai multe probleme de memorie: bărbatul sau femeia?
Publicat: 24.01.2014
Dacă soţul sau prietenii de sex masculin uită când este ziua dumneavoastră sau cum se numesc noii vecini, nu vă faceţi probleme. Până şi oamenii de ştiinţă au fost surprinşi când au descoperit cât de uituci sunt bărbaţii.

„A fost surprinzător să constatăm că bărbaţii uită mai mult ca femeile. Acest lucru nu a fost documentat până acum. De asemenea, surprinzător a fost şi faptul că bărbaţii sunt la fel de uituci indiferent dacă au 30 sau 60 de ani”, a declarat prof.  Jostein Holmen de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia (NTNU). 

Ce am făcut acum un an?

Holmen şi colegii lui le-au pus voluntarilor implicaţi în studiu 9 întrebări despre cât de bine cred ei că îşi amintesc lucrurile, în general. Mai exact, participanţii au fost întrebaţi cât de des au probleme legate de aducerea aminte , dacă au probleme în ceea ce priveşte amintirea unor nume sau date, dacă îşi pot amintit ce au făcut acum un an şi dacă aveau capacitatea de a-şi aminti detalii din conversaţii ce avuseseră loc în trecut. La final, s-a constatat că bărbaţii au mărturisit că au avut probleme la 8 din 9 întrebări. 

„Am speculat de mult de ce bărbaţii declară probleme mai frecvente legate de memorie, comparativ cu femeile, dar până acum nu am putut găsi nicio explicaţie. Acest lucru continuă să rămână un mister”, a declarat Holmen. 

Un nivel mai mare de educaţie este asociat cu o memorie mai bună

Femeile au acelaşi probleme ca bărbaţii când vine vorba de amintirea lucrurilor, dar la ele se manifestă într-o măsură mai mică. Şi femeile, găsesc că cel mai greu le este să îşi amintească numele şi datele.

Aceste probleme accelerează odată cu înaintarea în vârstă, dar într-o măsură mai mică decât credeau oamenii de ştiinţă până acum. De exemplu, femeile uită la fel de mult indiferent dacă ele au 30 sau 50 de ani. 

De asemenea, studiul a indicat faptul că oamenii care au un nivel mai mare de educaţie uită mia puţin comparativ cu indivizii care au un nivel scăzut de educaţie. În plus, şi oamenii care suferă de anxietate sau depresie uită mai repede ca alţi oameni. Iar aceste observaţii sunt valide pentru ambele sexe.

Sursa: Medical Express 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase