Home » D:News » Cum să faci rost de apă pe Lună şi oxigen pe Marte

Cum să faci rost de apă pe Lună şi oxigen pe Marte

Cum să faci rost de apă pe Lună şi oxigen pe Marte
Publicat: 30.01.2014
NASA plănuieşte organizarea unor misiuni care să arate cum se poate procura apă pe Lună, la faţa locului, şi cum poate fi produs oxigen pe planeta Marte, în vederea unor viitoare misiuni cu echipaj uman pe aceste corpuri cereşti.

Iniţiativa face parte dintr-o strategie de explorare a spaţiului bazată pe folosirea resurselor locale pentru a produce combustibilul de rachetă necesar întoarcerii pe Pământ. 

Studiile arată că opţiunea cea mai bună pentru viitoarele expediţii cu echipaj uman pe Marte – ca şi pentru misiunile de colectare a unor mostre de roci marţiene – ar fi aşa-numita utilizare a resurselor la faţa locului, sau ISRU (in-situ resource utilization), pentru a economisi costurile colosale ale trimiterii de pe Pământ a tot ceea ce este necesar expediţiei.

După cum explică Paul Spudis, specialist în geologie selenară în cadrul Lunar and Planetary Institute din Houston, SUA, micşorând cantităţile de consumabile precum apă, aer, combustibil, se pot trimite, în loc, cantităţi echivalente de încărcătură „inteligentă” – experimente ştiinţifice, computere etc. ISRU permite tocmai acest lucru – înclinarea balanţei în favoarea încărcăturii „inteligente”.

Prima misiune ISRU este planificată pentru anul 2018, când NASA intenţionează să lanseze o misiune numită Resource Prospector, ce implică un rover lunar dotat cu instrumente care să caute hidrogen, să colecteze mostre de sol selenar, să le încălzească şi să caute apoi să identifice prezenţa vaporilor de apă şi a altor substanţe volatile. Vaporii de apă pot fi recondensaţi pentru a forma apă lichidă.

Un al doilea experiment ISRU urmează să fie testat la bordul următorului rover marţian al NASA, a cărui lansare este prevăzută pentru anul 2020. Dispozitivul ar urma să extragă dioxid de carbon din atmosfera planetei, să îndepărteze, prin filtrare, praful şi alte particule şi să pregătească dioxidul de carbon astfel purificat pentru prelucrarea lui în vederea obţinerii de oxigen.

„Importanţa unor misiuni ca Resource Prospector şi Mars 2020 este faptul că ele schimbă paradigma”, spune Gerald Sanders, care supervizează programele ISRU la Johnson Space Center din Houston. ” Dacă reuşim, putem începe să ne gândim serios la schimbarea modului în care abordăm explorarea spaţială.”

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase