Home » D:News » Care este cea mai populară rasă de câine? (GALERIE FOTO)

Care este cea mai populară rasă de câine? (GALERIE FOTO)

Autor: Marius Comper 02.03.2014
Labradorul a fost desemnat câinele preferat al americanilor pentru al 23-lea an consecutiv, în timp ce buldogul francez cunoaşte o ascensiune spectaculoasă în topul simpatiei de care se bucură această rasă în Statele Unite ale Americii, a anunţat American Kennel Club, citat de Reuters.

Labradorul se bucură astfel de cea mai longevivă „domnie” în acest top anual alcătuit de American Kennel Club (AKC), care întocmeşte o listă cu cele mai populare rase, pe baza numărului de înregistrări şi certificate canine emise pe întregul teritoriu american în decurs de un an.

Ciobănescul german a ocupat locul al doilea, urmat de golden retriever şi beagle. Printre ascensiunile spectaculoase din top se remarcă acelea reuşite de rasa Doberman, care a depăşit alte 20 de rase şi a urcat pe locul al 12-lea, şi de Dogul german, care a urcat 11 poziţii şi a ajuns pe locul al 16-lea.

Demonstrându-şi popularitatea tot mai mare de care se bucură în rândul americanilor, rasele de talie mare au dominat acest top anual.

„Numărul posesorilor de rase mari – un fel de indicator economic – a crescut în ultimii cinci ani”, a spus Lisa Peterson, purtătoare de cuvânt a AKC.

„Pe măsură ce economia s-a ameliorat, oamenii au revenit către câinii de talie mare, care costă mai mult pentru a fi hrăniţi şi îngrijiţi decât exemplarele din rase cu talie mică, a căror popularitate a crescut în 2007 şi în 2008”, în timpul crizei financiare, a adăugat ea.

Buldogul englez este cea mai populară rasă canină din New York, în timp ce buldogul francez a urcat pe poziţia a 11-a în topul naţional american – cea mai înaltă poziţie pe care a ocupat-o vreodată.

„Reprezintă un salt foarte mare. Nu am mai văzut aşa ceva la nicio rasă”, a spus Lisa Peterson.

Această rasă a cunoscut o creştere de 323 % în privinţa numărului total de înregistrări la nivel naţional faţă de anul 2003, potrivit AKC.

Buldogul francez a cunoscut o creştere de 323 % în privinţa numărului total de înregistrări la nivel naţional faţă de anul 2003, potrivit AKC.    (Foto: Shutterstock.com)Buldogul francez a cunoscut o creştere de 323 % în privinţa numărului total de înregistrări la nivel naţional faţă de anul 2003, potrivit AKC.

Exemplarele din rasa buldog francez au nevoie de îngrijire şi exerciţii fizice minimale, fapt care îi face o alegere ideală pentru proprietarii de apartamente şi din suburbii care doresc să îşi ia un animal de companie.

După un deceniu în care s-au aflat în declin, rasele rare au revenit şi ele în acest clasament. Schnauzerul uriaş, cel mai mare din grupa schnauzerilor, a urcat 13 poziţii în top, iar keeshond, un câine de talie medie, cu o blană pufoasă în nuanţe de argintiu şi negru, a urcat 17 poziţii.

Keeshond, un câine de talie medie, cu o blană pufoasă în nuanţe de argintiu şi negru, a urcat 17 poziţii    (Foto: Shutterstock.com)Keeshond, un câine de talie medie, cu o blană pufoasă în nuanţe de argintiu şi negru, a urcat 17 poziţii

AKC a dat publicităţii acest clasament cu puţin timp înainte de concursul anual „Westminster Kennel Club Dog Show” din februarie. Cea mai prestigioasă competiţie canină din Statele Unite culminează cu decernarea trofeului „Best in show”, la Madison Square Garden din New York.

La concursul din acest an vor concura şi trei rase noi: Rat Terrier, Chinook şi Podengo Pequeno Portughez.

Cele mai populare 10 rase de câini în SUA în anul 2013

1. Labrador Retriever

2. German Shepherd Dog

3. Golden Retriever

4. Beagle

5. Bulldog

6. Yorkshire Terrier

7. Boxer

8. Poodle

9. Rottweiler

10. Dachshund

Surse: Mediafax, Reuters, AKC