Home » D:News » Botox – leacul-minune: cum te poate ajuta tratamentul cu Botox să slăbeşti

Botox – leacul-minune: cum te poate ajuta tratamentul cu Botox să slăbeşti

Botox – leacul-minune: cum te poate ajuta tratamentul cu Botox să slăbeşti
Publicat: 11.02.2014
Injecţiile cu Botox, binecunoscutul tratament antirid, sunt testate în prezent ca metodă pentru stimularea scăderii în greutate. Injectarea de Botox în muşchii peretelui gastric încetineşte mişcarea alimentelor prin stomac, făcându-i pe oameni să se simtă sătui timp mai îndelungat, deci să mănânce mai puţin, cred cercetătorii.

Metoda este testată în cadrul unui studiu clinic pe pacienţi din Norvegia. Studii anterioare, efectuate pe animale, sugeraseră că ea poate duce la scăderea greutăţii corporale cu până la o treime, în 5 săptămâni.

Obezitatea este o problemă tot mai răspândită în populaţia lumii; abordările terapeutice ale acesteia includ medicamente, regim alimentar şi exerciţii fizice, iar în unele cazuri severe, operaţii chirurgicale. Acestea din urmă sunt de două tipuri: banda gastrică (o bandă este legată în jurul părţii superioare a stomacului, determinând apariţia senzaţiei de saţietate după ingerarea unei cantităţi mici de alimente) şi bypass-ul gastric, în care volumul stomacului este redus printr-o operaţie, astfel încât porţiunea de stomac rămasă să se umple mai repede, pacienţii săturându-se astfel cu cantităţi de hrană mai mici. Dar chirurgia implică şi anumite riscuri, printre care infecţiile, apariţia cheagurilor de sânge, creşterea riscului de litiază biliară (pietre la vezica biliară, deoarece slăbirea rapidă afectează echilibrul sărurilor din organism), blocarea trecerii dintre stomac şi intestinul subţire şi chiar un  anumit risc de deces.

Prin utilizarea metodei cu Botox, cercetătorii speră să ocolească aceste riscuri. Botoxul are mai puţine efecte secundare, iar procedura este mai puţin invazivă şi mai ieftină decât intervenţiile chirurgicale.

Tratamentul se bazează pe toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum, care blochează comunicarea nervoasă dintre muşchi şi nervi, reducând astfel contracţiile musculare.

În studiul realizat la Spitalul Universitar din Trondheim, Norvegia, medicii folosesc un endoscop (un tub lung cu o cameră video miniaturală în capăt), introdus în stomacul pacientului prin gură. Toxina este injectată în pereţii stomacului cu ajutorul unui ac introdus prin endoscop.

Cercetătorii spun că Botoxul reduce viteza cu care hrana trece prin stomac cu până la 50%. 

Studiile anterioare pe animale au dar rezultate promiţătoare, în schimb, un studiu precedent pe oameni, realizat de Asociaţia Americană de Gastroenterologie, a indicat că, deşi Botoxul încetineşte, într-adevăr, golirea stomacului, el nu duce la o o scădere semnificativă în greutate.

Cercetătorii norvegieni spun însă că studiile precedente au fost restrânse şi cu deficienţe de proiectare şi speră că acest studiu clinic să arate mai clar în ce măsură injecţiile cu Botox pot fi utile în tratamentul obezităţii.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase