Home » D:News » UE obligă cele mai cunoscute parfumuri din lume să-şi schimbe reţetele, pentru a proteja 15 milioane de europeni

UE obligă cele mai cunoscute parfumuri din lume să-şi schimbe reţetele, pentru a proteja 15 milioane de europeni

UE obligă cele mai cunoscute parfumuri din lume să-şi schimbe reţetele, pentru a proteja 15 milioane de europeni
Publicat: 14.02.2014
Marii parfumieri europeni trebuie să îşi modifice reţetele, iar cosmetica bio va suporta o toaletare, cu scopul de a lupta împotriva alergiilor de piele care afectează până la 15 milioane de europeni, a anunţat, joi, Comisia Europeană, citată de AFP.

Pe baza unei revizuiri a datelor ştiinţifice, executivul european a decis să interzică trei ingrediente considerate puternic alergene – sinteticul HICC şi două esenţe naturale extrase din muşchi, folosite pentru a oferi o uşoară notă lemnoasă unor parfumuri celebre precum Chanel n°5. Aceşti compuşi au fost acuzaţi de apariţia câtorva mii de cazuri de reacţii alergice, mai ales a unor eczeme.

Concentraţia altor 12 ingrediente, mai ales din parfumurile de trandafir şi de lămâie, va trebui să fie şi ea limitată, în timp ce prezenţa a 106 compuşi – spre deosebire de doar 26 în prezent – susceptibili a declanşa reacţii alergice va trebui să figureze pe etichete.

„Nu avem în vizor niciun parfum în special, nu este vorba de a interzice Chanel n°5”, a precizat comisarul european pentru Consum, Neven Mimica.

Însă, dacă propunerea Comisiei Europene va fi validată de UE, în principiu până la începutul anului 2015, compoziţia anumitor parfumuri, mai ales ale unor mari clasici ai industriei de lux, va trebui să fie „reformulată”, a precizat Neven Mimica.

Mare consumatoare de esenţe naturale puternic alergene, cosmetica bio va fi cea mai puternic atinsă: „potrivit estimărilor din acest sector, peste 90% dintre produse vor trebui să fie modificate”, o adaptare pe care talia limitată a fabricanţilor riscă să o facă dificilă, a declarat o sursă europeană.

Potrivit CE, industria cosmetică şi cea a luxului a întreprins deja această modificare, purificând şi alcătuind formule noi, în secretul bine păstrat al laboratoarelor sale. Amânări de la doi până la cinci ani urmează să îi fie acordate pentru a se conforma noilor măsuri, odată ce acestea vor fi adoptate, cu scopul de a-şi conserva „leadership-ul mondial”, a precizat Neven Mimica.

Comisia Europeană a lansat o consultare publică de trei luni în rândul consumatorilor, producătorilor şi autorităţilor, pentru a-şi perfecţiona noile măsuri.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase