Home » D:News » Misterul „gogoşii marţiene” a fost elucidat. Ce a fotografiat de fapt robotul Opportunity

Misterul „gogoşii marţiene” a fost elucidat. Ce a fotografiat de fapt robotul Opportunity

Publicat: 17.02.2014
În luna ianuarie, roboţelul Opportunity a fotografiat pe planeta Marte o piatră ciudată, care semăna cu o gogoaşă. Cercetătorii s-au chinuit mult timp să afle ce anume este acel obiect şi de unde provine.

Acum, misterul a fost rezolvat. Piatra este doar o bucată dintr-o rocă mai mare, strivită accidental chiar de robotul Opprtunity, care ulterior a fotografiat-o.

Mai multe fragmente din această piatră s-au împrăştiat în zona Murray Ridge, unde se află roverul.

O bucată s-a rostogolit pe panta dealului, de aceea a apărut doar în pozele mai recente, nu şi în imaginile mai vechi realizate de rover în acelaşi loc.

Opportunity fotografiase exact acelaşi loc cu doar 4 zile înainte de 8 ianuarie, când piatra a apărut în poză, ceea ce i-a nedumerit pe cercetători.

Fragmentul a fost numit Pinnacle Island şi are un diametru de doar 4 cm, cu o gaură în centru, de unde şi asemănarea cu o gogoaşă.

Experţii au aflat de unde provine după ce au văzut dealul de pe care a căzut piatra. Tot roverul le-a furnizat aceste imagini.

Roboţelul a cercetat piatra, analizele arătând urme de magneziu şi sulf, care sugerează din nou prezenţa apei la un moment dat pe Planeta Roşie.
 

Sursa: Universe Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase