Home » D:News » Cum afectează certurile părinţilor creierul copiilor?

Cum afectează certurile părinţilor creierul copiilor?

Cum afectează certurile părinţilor creierul copiilor?
Publicat: 20.02.2014
Certurile banale dintre părinţi, în prezenţa copiilor, nu par ceva foarte dramatic, dar cercetările sugerează că ele pot avea efecte nocive prelungite în timp. Chiar şi certurile mărunte, nu foarte violente, pot fi dăunătoare: scanările cerebrale au arătat că acei copii care se confruntă cu probleme familiale uşoare sau moderate, la vârsta de 11 ani, prezintă semne de afcetare a creierului şi ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta boli psihiatrice.

Certurile sau tensiunea între părinţi, abuzul fizic sau emoţional, lipsa de afecţiune sau de comunicare între membrii familiei – toate sunt probleme ce pot afecta dezvoltarea creierului copiilor.

Studiile precedente se concentraseră asupra impactului pe care îl au neglijarea gravă, abuzul sau maltrarea în cazul copiilor mici, dar acest nou studiu arată că şi dificultăţile moderate din relaţiile familiale pot avea un efect semnificativ.

Oamenii de ştiinţă de la University of East Anglia au scanat creierele a 58 de adolescenţi, cu vârste cuprinse între 17 şi 19 ani; aceştia făceau parte dintr-un grup mai mare, de 1.200 de tineri, ai căror părinţi au fost rugaţi să-şi amintească dacă au existat evenimente negative care să fi afectat copilul de la naştere şi până la vârsta de 11 ani. Au fost identificaţi 27 de adolescenţi care avuseseră parte de adversităţi în copilărie.

Cei care avuseseră de-a face cu probleme familiale „uşoare până la moderate”, la vârste mai mici de 11 ani, aveau un volum mai mic al cerebelului – o parte a creierului legată de capacitatea de învăţare, controlul stresului şi controlul senzorial-motor. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul NeuroImage: Clinical.

Un volum mai mic al cerebelului poate indica un risc crescut de apariţie a unor probleme psihiatrice, mai târziu în viaţă, spun cercetătorii.

„Aceste descoperiri sunt importante, deoarece expunerea la adeversităţi în copilărie şi adolescenţă este cel mai important factor de risc pentru apariţia bolilor psihiatrice mai târziu”, spune cercetătorul principal dr. Nicholas Walsh. ”Noi am arătat că expunerea, în copilărie şi la începutul adolescenţei, la dificultăţi familiale chiar mici sau moderate – nu numai la forme grave de neglijare, abuz sau maltratare – poate afecta dezvoltarea creierului la adolescenţi.”

În cazul adolescenţilor care au avut parte de probleme în familie, în timpul copilăriei, e mai probabil ca ei să fie diagnosticaţi cu o boală psihiatrică, să aibă un părinte afectat de o boală mentală sau să aibă  o viziune negativă asupra vieţii lor de familie. 

În schimb, în mod neaşteptat, acelaşi studiu a a arătat că, în jurul vârstei de 14 ani, un nivel moderat de stres poate avea un efect benefic, făcându-l pe copil mai apt să se descurce bine în situaţii stresante, mai târziu în viaţă. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase