Home » D:News » Imagini nemaivăzute: au fost filmate animalele dintr-un abis neexplorat până acum (FOTO, VIDEO)

Imagini nemaivăzute: au fost filmate animalele dintr-un abis neexplorat până acum (FOTO, VIDEO)

Publicat: 03.03.2014
Unul dintre cele mai adânci locuri din ocean – abisul Noilor Hebride, din Oceanul Pacific - a fost explorat pentru prima dată de biologi, care au colectat exemplare rare de animale marine şi imagini în premieră ale acestei lumi oceanice abisale.

Locul se găseşte în apele grupului de insule numite anterior Noile Hebride, ce formează azi Republica Vanuatu.

Adâncimea oceanului în acest punct – neexplorat până de curând – este de peste 7.000 de metri, iar apele sunt populate de numeroşi peşti şi crustacee, după cum arată imaginile surprinse cu ajutorul camerelor montate pe submersibile fără pilot, telecomandate.

Cercetările au fost realizate de specialişti de la Oceanlab, din cadrul Universităţii din Aberdeen, Marea Britanie, şi de la National Institute of Water and Atmospheric Research din Noua Zeelandă.

În lume există peste 30 de astfel de gropi oceanice – fisuri în planşeul oceanic – cele mai multe fiind situate în Oceanul Pacific. Cea mai adâncă este Groapa Marianelor, unde adâncimea apei depăşeşte 11.000 de metri, şi care a fost explorată în 2012 de realizatorul de film James Cameron, la bordul unui submersibil de construcţie revoluţionară.

Abisul Noilor Hebride, care atinge 7.200 metri în punctul său cel mai adânc, nu mai fusese explorat înainte de această expediţie, care a avut loc la sfârşitul anului 2013. 

Oamenii de ştiinţă au fost surprinşi să constate că ecologia acestei zone oceanice diferă de cea a altor abisuri studiate. Cercetările asupra biodiversităţii au dezvăluit prezenţa aici a unor anghile marine, a unor specii de peşti din familia Zoarcidae şi a altora, de mari dimensiuni, din familia Ophidiidae, cu lungimea de până la 1 metru, precum şi a multor specii de crustacee, printre care nişte spectaculoşi creveţi foarte mari, de culoare roşie.

În schimb, cercetătorii nu au găsit peştii care se întâlnesc în mod obişnuit în abisurile Pacificului, de exemplu peşti-grenadier sau peşti-melc, nişte peşti mici, roz, cu pielea gelatinoasă, întâlniti frecvent la adâncimi mari în abisuri.

Cercetătorii cred că diferenţele în fauna acestăr gropi abisale oceanice sunt legate de cantitatea de nutrienţi produsă în apele de deasupra lor, iar peştii găsiţi în abisul Noilor Hebride sunt adaptaţi la traiul în ape cu hrană mai săracă.â

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase