Home » D:News » Inteligenţa artificială cucereşte Clujul: concurs între roboţi care fac cartofi prăjiţi, prepară cocktail-uri sau vopsesc unghiile

Inteligenţa artificială cucereşte Clujul: concurs între roboţi care fac cartofi prăjiţi, prepară cocktail-uri sau vopsesc unghiile

Inteligenţa artificială cucereşte Clujul: concurs între roboţi care fac cartofi prăjiţi, prepară cocktail-uri sau vopsesc unghiile
Publicat: 03.03.2014
Roboţi care prepară cocktail-uri, fac cartofi prăjiţi, vopsesc unghiile sau fac curăţenie pe masă s-au întrecut, duminică, în cadrul Zilei roboţilor inteligenţi, "UBBots", la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai se întrec în fiecare an în cadrul unui concurs-expoziţie numit „UBBots”, la ediţia din 2014, printre proiectele realizate de către studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică numărându-se robotul stivuitor, cel care prepară cocktail-uri, robotul care strânge tăvile sau care face cartofi prăjiţi, robotul ospătar şi cel care face curăţenie pe masă, dar şi unul care vopseşte unghiile.

Mihai Oltean, unul dintre coordonatorii evenimentului, a declarat, pentru Mediafax, că la ediţia din 2014 le-a cerut studenţilor să construiască un robot de care ei au nevoie în viaţa de zi cu zi.

„Programarea roboţilor nu a fost niciodată o sarcină simplă. Programarea, în general, nu este o chestiune simplă, dar lucrul cu roboţii înseamnă mult mai mult. Lucrul cu roboţii îmbină munca în echipă, partea de proiectare, de construcţie mecanică şi programarea propriu-zisa. Chiar dacă studenţii s-au mai întâlnit în timpul facultăţii cu unele dintre aceste aspecte, combinaţia celor trei este ceva nou şi uneori se dovedeşte foarte dificilă. Ca în fiecare an, le-am cerut studenţilor să nu construiască un simplu robot, care să urmărească o linie, să alerge după o minge sau să îşi scoată adversarul din ring. Le-am cerut mai mult: să construiască un robot de care ei au nevoie şi care să poată fi folosit astăzi, în viaţa de zi cu zi„, a spus Mihai Oltean.

Astfel, au apărut opt roboţi care mai de care mai ingenioşi: „ChefBot”, robotul care face cartofi prăjiţi, „Clean-E”, robotul care face curat pe masă, „Eximius”, robotul stivuitor, „Intelli Trashcan”, coşul de gunoi inteligent, „Mixter Bobby”, robotul care prepară cocktail-uri, „The Nail Art Bot (NAB)”, robotul care vopseşte unghii, „Traybot”, robotul care strânge tăvile de pe mese şi „Walter”, robotul ospătar.

Unul dintre cei mai apreciaţi roboţi de la expoziţie este „ChefBot”, robotul care face cartofi prăjiţi. „ChefBot” reuşeşte să detecteze un bol cu cartofi, ia pe rând câte un cartof din bol, îl pune în dispozitivul de feliere şi îl taie.

„În ziua de azi oamenii sunt din ce în ce mai ocupaţi şi tind să petreacă tot mai puţin timp în bucătărie. Tăierea cartofilor, o activitate destul de banală şi repetitivă, ocupă totuşi destul de mult timp care ar putea fi folosit într-un mod mult mai benefic. Din acest motiv, echipa noastră şi-a propus să realizeze un robot care face cartofi prăjiţi şi uşurează în acest fel munca oamenilor: laşi robotul în bucătărie, pui într-un bol cartofii care doreşti să fie gătiţi şi el va face toată munca pentru tine. ChefBot este cel mai potrivit să fie folosit într-o casă, pentru mesele de zi cu zi ale unei familii, însă după anumite optimizări ar putea fi utilizat şi de către restaurante, cantine şi chiar de către fabrici care ambalează cartofi pentru prăjire”, a declarat Paul Colcer, unul dintre membrii echipei care au realizat robotul.

Robotul are trei componente importante: o platformă mobilă iRobot Create, cu rol în deplasarea robotului, un braţ ce are în vârf o furculiţă, cu rol în prinderea cartofului şi un dispozitiv pentru feliere. Deşi, momentan, robotul doar detectează bolul cu cartofi, ia legumele şi le feliază, în viitor acesta ar putea fi îmbunătăţit în aşa fel încât să şi spele, să cureţe şi să prăjească cartofii.

Astfel, chiar dacă în prezent robotul este doar un „ajutor de bucătar”, este necesară o persoană „reală” în procesul de preparare a cartofilor prăjiţi. În viitor, proiectul poate fi dezvoltat, astfel încât componenta umană să nu mai fie necesară. Mai mult, robotul ar putea fi adaptat în aşa fel încât să fie folosit şi pentru alte tipuri de fructe sau legume (de exemplu: să felieze fructe pentru o salată sau să taie diferite legume pentru salate, mâncăruri, murături).

„Clean-E” este numele robotului care face curat pe masă şi se doreşte a fi un robot autonom domestic, care se concentrează pe curăţarea mesei prin debarasarea sticlelor şi paharelor.

„În secolul 21, omul tinde să îşi uşureze munca folosind din ce în ce mai mult aparate electronice şi electrocasnice, iar acestea variază de la robot la robot, prin utilitatea pe care o are fiecare. De exemplu: blendere, aspiratoare inteligente, maşini care se conduc singure. Clean-E e robotul care oferă o utilitate în industria serviciilor de curaţenie. Acesta debaraseaza paharele şi sticlele de pe masă. Ne-am gândit să facem un robot de curaţenie deoarece este foarte util pentru oamenii ocupaţi. Un mic ajutor este întotdeauna folositor mai ales în acest domeniu”, spune David Şăulean, unul dintre realizatorii lui „Clean-E”.

Robotul stivuitor „Eximius” este un robot care mută paleţi cu marfă dintr-un loc în altul şi îi organizează într-un mod definit de utilizator, iar „Intelli Trashcan” este un coş de gunoi inteligent, un robot care are ca scop principal adunarea hârtiilor aruncate pe podea. Robotul se plimbă regulat prin casă, iar când recunoaşte o hârtie o ridică cu ajutorul braţului şi o aruncă în coşul de gunoi personal.

De asemenea, robotul care prepară cocktailuri, cunoscut ca şi „Mixter Bobby”, poate combina conţinutul a două sau mai multe sticle pentru a crea cel mai bun cocktail.

„The Nail Art Bot (NAB)”, robotul care vopseşte unghii, este un robot autonom, uşor de folosit, care este capabil să realizeze design-uri de unghii complexe în câteva minute cu o acurateţe ridicată. Foloseşte produse de frumuseţe care se găsesc în magazine, astfel că nu este nevoie nici de pensule, şi nici de lac de unghii specializate.

„Obiectivul lui NAB este să revoluţioneze industria de design al unghiilor şi să schimbe modul în care oamenii îşi vopsesc unghiile în momentul de faţă”, au spus realizatorii proiectului.

„Traybot” este robotul care strânge tăvile de pe mese. El „ştie” să caute tăvile pe mese, le debarasează, goleşte aceste tăvi şi le strânge într-o stivă.

„Walter”, robotul ospătar, este un concept care vine în sprijinul companiilor cu o alternativă pentru înlocuirea unor activităţi specifice ospătarilor, astfel încât se reduce timpul de aşteptare a clienţilor şi costurile proprietarilor. O astfel de platformă nu necesită cheltuieli pe termen lung, ocupă puţin spaţiu şi îmbunătăţeşte în mod semnificativ calitatea vieţii, potrivit echipei care l-a construit.

Toate proiectele înscrise în cadrul concursului au fost premiate de firme din domeniul IT.

Ziua roboţilor inteligenţi „UBBotts” se află la cea de-a şaptea ediţie.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase