Home » D:News » Cum arată un desen care conţine peste 16 milioane de culori. Proiectul impresionant al unui programator (Galerie FOTO)

Cum arată un desen care conţine peste 16 milioane de culori. Proiectul impresionant al unui programator (Galerie FOTO)

Publicat: 06.03.2014
Un programator maghiar a câştigat un concurs online, în care informaticienii erau provocaţi să realizeze o imagine originală, unde fiecare pixel să aibă o culoare diferită.

Jozsef Fejes a creat un program de calculator care a desenat folosind 16.777.216 culori, numărul maxim care poate fi utilizat pentru tehnologia RGB de 24 biţi.


Fiecare pixel RGB are o culoare care este determinată de cantitatea de lumină roşie, verde sau albastră pe care o conţine. La culorile de 24 biţi, fiecare din aceste trei componente pot varia ca intensitate de la 0 la 255. Calculul este deci: 256 x 256 x 256 = 16.777.216 culori.

Juriul a fost impresionat de modelele create de Fejes, care variau de la curcubeu, la cascade de culori sau modele florale.

AICI puteţi vedea cum arată de fapt proiectul lui Fejes, într-o imagine de 4096 x 4096 pixeli, unde sunt prezente toate cele peste 16 milioane de culori.

Din păcate, ecranele monitoarelor nu pot să redea toate aceste culori, spune Sally Day, de la University College London.

Deşi numărul de 16 milioane de culori poate să pară mult, culorile RBG sunt doar o mică parte din spectrul de culori pe care ochiul uman ar trebui să-l poată percepe, după cum se observă în această diagramă.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase