Home » D:News » Un cercetător român lucrează la tehnologia care va permite inventarea tabletelor pliabile

Un cercetător român lucrează la tehnologia care va permite inventarea tabletelor pliabile

Publicat: 07.03.2014
Cercetătorii de la Universitatea din Surrey, în colaborare cu compania Phillips, vor să realizeze un nou tip de circuit electronic pentru tablete, care să le permită acestora să fie îndoite, pliate sau rulate asemeni unui ziar. Coordonatorul proiectului este un cercetător de origine română.

Noul tip de circuite, numit SGT (source-gated-transistor), va permite utilizarea pe scară largă a unor componente electronice de ultimă generaţie, care erau disponibile până acum doar în cantităţi foarte mici, pentru anumite tipuri de dispozitive.

Este vorba de foiţele subţiri de plastic cu circuite electronice, care se pot rula asemeni unor coli de hârtie.

Noua tehnologie SGT asigură o funcţionare mai eficientă a circuitelor, care devin mai simple, reduce costurile şi cantitatea de energie necesară funcţionării acestora.

De asemenea, tehnologia va permite încorporarea circuitelor digitale în aparatele electronice folosind textile sau bucăţi flexibile de plastic.

„Noile tehnologii permit utilizarea unor foi subţiri de plastic cu circuite electronice, asemeni unor coli de hârtie. Până acum nu puteam produce aceste materiale decât în cantităţi foarte mici, doar pentru laboratoare, dar cu ajutorul circuitelor SGT putem extinde producţia lor fără costuri suplimentare”, explică Radu Sporea, cercetător la Advanced Technology Institute din cadrul Universităţii din Surrey, coordonatorul acestei cercetări.

Circuitele SGT pot fi aplicate pe materiale convenţionale, de exemplu pe silicon, dar şi pe materiale de ultimă generaţie, cum este grafenul.

Radu Sporea s-a născut la Bucureşti şi a absolvit Politehnica în anul 2006, continuându-şi studiile la Universitatea din Surrey. Din anul 2011 este cercetător la această universitate.


Sursa: Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase