Home » D:News » Arheologii au descoperit statuia unei prinţese egiptene ce datează de acum 3.500 de ani

Arheologii au descoperit statuia unei prinţese egiptene ce datează de acum 3.500 de ani

Arheologii au descoperit statuia unei prinţese egiptene ce datează de acum 3.500 de ani
Publicat: 09.03.2014
Statuia unei fiice a faraonului Amenhotep al III-lea, care o prezintă pe prinţesa egipteană alături de tatăl ei, a fost descoperită într-un templu din situl arheologic Luxor, a anunţat, vineri, Ministerul pentru Antichităţi egiptene, citat de AFP.

Arheologii egipteni şi europeni au descoperit statuia prinţesei Iset în timpul lucrărilor de renovare a templului mortuar dedicat faraonului Amenhotep al III-lea (secolul al XIV-lea î.e.n.), pe malul occidental al Luxorului, a anunţat într-un comunicat ministrul egiptean Mohamed Ibrahim.

Această statuie, înaltă de 170 centimetri, „făcea parte dintr-o sculptură de 14 metri care îl reprezenta pe Amenhotep al III-lea, realizată în alabastru, şi care se afla la intrarea în sanctuar”, a precizat şeful echipei de arheologi, Hourig Sourouzian.

Acea sculptură impresionantă îl prezenta pe Amenhotep al III-lea, un faraon din a XVIII-a dinastie egipteană, aşezat pe tron, cu mâinile pe genunchi. Fiica lui era prezentată în picioare, între picioarele faraonului, purtând o perucă şi ţinând un colier în mâna dreaptă.

Aceasta este prima reprezentare a prinţesei singură cu tatăl ei. Celelalte sculpturi o prezentau de obicei alături de cei doi părinţi şi de fraţii ei.

Statuia „era erodată, în special în zona feţei”, iar fragmentul în care se aflau picioarele personajului regal lipseşte, a adăugat Ali El-Asfar, un angajat al ministerului egiptean, precizând că numele prinţesei şi titlurile acesteia erau gravate pe sculptură.

Luxor, un oraş de 500.000 de locuitori construit pe malurile Nilului în sudul Egiptului, este un muzeu în aer liber în care au fost descoperite numeroase temple şi morminte faraonice.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase