Home » D:News » „Bagheta magică” folosită acum 9.000 de ani într-un ritual straniu. Istoricii se declară uluiţi de această descoperire

„Bagheta magică” folosită acum 9.000 de ani într-un ritual straniu. Istoricii se declară uluiţi de această descoperire

„Bagheta magică” folosită acum 9.000 de ani într-un ritual straniu. Istoricii se declară uluiţi de această descoperire
Publicat: 15.03.2014
Arheologii au găsit în Siria o „baghetă magică” pe care sunt încrustate două chipuri umane foarte realist realizate. Obiectul are o vechime de aproximativ 9.000 de ani.

„Bagheta magică” a fost găsită într-un cimitir din sudul Siriei, unde fuseseră îngropaţi 30 de oameni decapitaţi. Experţii cred că această baghetă era folosită în ritualuri funerare, pentru a chema fiinţele supranaturale.

„Este ceva neobişnuit, unic”, a spus arheologul francez Frank Braemer, care se declară surprins de această descoperire.

Stania baghetă este singurul obiect din aceea epocă şi regiune care înfăţisează chipuri umane, precizează el.

Obiectul a fost descoperit în timpul unor săpături arheologice în zona numită Tell Qarassa, unde s-a format un deal din deşeuri adunate treptat, timp de milenii.

În această zonă au locuit primii fermieri din lume, sugerează alte dovezi arheologice. Au fost găsite resturi de grâu, dar şi de animale domestice, cum sunt caprele şi porcii.

Frank Braemer recunoaşte că nimeni nu poate afla ce fel de ritual era practicat atunci şi la ce anume folosea „bagheta magică”. Istoricii bănuiesc doar că era vorba de un ritual funerar.

Istoricii nu-şi explică însă nici macabrul obicei al acestor localnici, care dezgropau craniile morţilor şi le mutau în case.

Un ritual similar a fost observat la Jericho, în Israel, la o cultură care datează din aceeaşi perioadă. Aici, craniile morţilor erau acoperite cu ipsos şi pictate cu diferite trăsături, apoi erau expuse în locuinţe.

Acesta era probabil un cult al străbunilor, care erau veneraţi, iar craniile lor erau considerate forme de manifestare a forţelor supranaturale.

Este însă posibilă şi o altă variantă, şi anume că aceste cranii aparţineau unor duşmani care fuseseră ucişi.

Descoperirea a fost publicată în revista de specialitate Antiquity.

Sursa: Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase