Home » D:News » Medicii au înlocuit craniul unei femei cu un model tridimensional din plastic (FOTO)

Medicii au înlocuit craniul unei femei cu un model tridimensional din plastic (FOTO)

Publicat: 30.03.2014
Medicii de la Centrul Medical Universitar din Utrecht, Olanda, au reuşit o performanţă surprinzătoare. I-au înlocuit unei femei aproape întregul craniu cu un model din plastic, tridimensional.

Pacienta suferea de o boală osoasă rară, care determina îngroşarea craniului. Astfel, ea avea dureri puternice de cap şi îi era afectată vederea.

Medicii au decis că singura soluţie era înlocuirea unei mari părţi din craniul afectat. Ei au realizat un model tridimensional pe calculator al craniului, apoi l-au printat în plastic, cu ajutorul unei imprimante speciale.

Bucata de plastic a fost apoi amplasată în locul craniului, potrivindu-se perfect. Acum, nici măcar nu este vizibil că pacienta a suferit o operaţie complicată.

După doar trei luni de la această delicată intervenţie, femeia a fost externată şi s-a întors la muncă, spune Bon Verweij, seful echipei de chirurgi care s-a ocupat de acest caz.

Echipa lui a mai înlocuit şi înainte fragmente de craniu cu plastic, dar acum este vorba de un craniu aproape complet.

Tehnologia printării tridimensionale ar putea fi îmbunătăţită, pentru a se obţine în acest fel ţesuturi moi, care să fie folosite în locul clasicului transplant.

În urmă cu 3 ani, un britanic a primit un pelvis din titan, care i-a înlocuit mare parte din oasele pelviene distruse.

Iar în iunie 2011, un pacient din Belgia a avut parte de prima înlocuire completă a osului mandibulei cu un model din titan.

Sursa: Popular Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase