Home » D:News » Misterul celei mai mari extincţii de pe planetă a fost descifrat. Ce s-a întâmplat în urmă cu 250 de milioane de ani

Misterul celei mai mari extincţii de pe planetă a fost descifrat. Ce s-a întâmplat în urmă cu 250 de milioane de ani

Misterul celei mai mari extincţii de pe planetă a fost descifrat. Ce s-a întâmplat în urmă cu 250 de milioane de ani
Publicat: 01.04.2014
Cu mult înainte de apariţia dinozaurilor, 90% dintre speciile de pe Terra au dispărut în cadrul celei mai mari extincţii din istoria acestei planete. Totul s-a întâmplat în doar 20.000 de ani.

Un studiu recent sugerează că acest fenomen a fost provocat de microbi, care au început să producă mari cantităţi de gaz metan.
Asta a dus la apariţia efectului de seră, care a modificat clima şi compoziţia apei din oceane.

Neputând să se adapteze la schimbări, vieţuitoarele au murit. Marea extincţie a avut loc acum 250 de milioane de ani, la sfârştiul erei Permian.

Până acum, cercetătorii au bănuit că dispariţia a 90% dintre speciile de vieţuitoare de pe planetă a fost provocată de activitatea vulcanică sau de impactul cu asteroizi.

Acum însă, microbii numiţi Methanosarcina sunt consideraţi vinovaţi de acest fenomen.

Din păcate, aceste schimbări ale climei par să se repete şi în prezent, din cauza emisiilor de carbon, care duc la încălzirea globală.

Analiza depozitelor geologice a demonstrat existenţa unor gaze care conţineau carbon (metan sau dioxid de carbon) în perioada în care a avut loc marea extincţie.

Gregory Fournier, de la Massachusetts Institute of Technology, spune că această cantitate mare de carbon nu ar fi putut fi provocată de activitatea vulcanică.

În schimb, savantul american spune că o creştere a populaţiei de microbi ar putea explica fenomenul. Microbii ar fi emis o mare cantitate de metan, constant.

Ei au suferit o modificare provocată probabil de acumularea de dioxid de carbon în oceane şi s-au înmulţit foarte mult.

Cercetarea a fost publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase