Home » D:News » Dieta care te face să trăieşti mai mult: cele mai noi descoperiri ale cercetătorilor

Dieta care te face să trăieşti mai mult: cele mai noi descoperiri ale cercetătorilor

Dieta care te face să trăieşti mai mult: cele mai noi descoperiri ale cercetătorilor
Publicat: 01.04.2014
Oamenii de ştiinţă au descoperit că şapte sau mai multe porţii de fructe şi legume consumate în fiecare zi pot duce la prelungirea speranţei de viaţă, fiind o variantă mai sănătoasă decât cele 5 porţii recomandate în prezent de autorităţi.

Experţii afirmă că pe măsură ce creştem numărul de porţii de fructe şi legume consumate zilnic, cu atât efectul este mai benefic pentru organism, unii specialişti recomandând chiar 10 porţii pe zi.

Cercetătorii au ajuns la acest concluzii după un studiu realizat pe 65.226 de persoane care a arătat că riscul de deces scădea pe măsură ce porţiile de fructe şi legume consumate zilnic creşteau.

Oamenii de ştiinţă de la University College London au analizat datele colectate de la oameni din Anglia între 2001 şi 2008 pentru a vedea efectele dietei.

Studiul a analizat mortalitatea generală, cât şi decesele cauzate de cancer, probleme cardiace şi atac vascular. Cercetătorii au descoperit că riscul de moarte prematură din orice cauză scădea pe măsură ce consumul de fructe şi legume creştea.

Riscul de deces din orice cauză era redus cu:

  • 14% dacă persoana consuma 1-3 porţii de fructe şi legume pe zi
  • 29% dacă persoana consuma 3-5 porţii de fructe şi legume pe zi
  • 36% dacă persoana consuma 5-7 porţii de fructe şi legume pe zi
  • 42% dacă persoana consuma 7-10 porţii de fructe şi legume pe zi

Legumele proaspete aveau cel mai puternic efect protector, urmat de salată şi apoi de fructe.

Sucul de fructe nu conferea niciun beneficiu, iar fructele la conservă păreau să crească riscul de deces – posibil datorită faptului că sunt păstrate într-un sirop zaharos, spun cercetătorii.

Dr. Oyinlola Oyebode, coordonatorul acestui studiu, afirmă că „mesajul este clar: cu cât mănânci mai multe fructe şi legume, cu atât e mai puţin probabil să mori, indiferent de vârsta pe care o ai”.

Cercetătorii spun că efectul este surprinzător de mare, dar că oamenii nu ar trebui să fie descurajaţi de numărul mare de porţii recomandate. Ei spun că un număr mai mic de porţii consumate zilnic reprezintă o variantă mai bună decât nicio porţie.

Alţi specialişti spun că este puţin probabil ca lumea să urmeze noile recomandări. Victoria Taylor, nutriţionist în cadrul British Heart Foundation, afirmă că „în medie, oamenii nu ating nici ţinta actuală, de 5 porţii zilnice”.

De asemenea, profesorul Peter Elwood de la Cardiff University School of Medicine, care a coordonat un studiu asupra obiceiurilor sănătoase întins de-a lungul a 35 de ani, a declarat că „experienţa noastră arată că este foarte improbabil ca cineva să urmeze sfatul de a consuma 7 porţii de fructe şi legume în fiecare zi”.

Surse: BBC News, Express, UCL

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase