Home » D:News » NASA ia măsuri după criza din Crimeea: agenţia spaţială a suspendat contactele cu Rusia

NASA ia măsuri după criza din Crimeea: agenţia spaţială a suspendat contactele cu Rusia

NASA ia măsuri după criza din Crimeea: agenţia spaţială a suspendat contactele cu Rusia
Publicat: 03.04.2014
NASA a suspendat toate contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării în programul privind Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat miercuri agenţia spaţială americană, relatează AFP.

„Ţinând cont de încălcarea de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, NASA a suspendat majoritatea angajamentelor cu Federaţia Rusă”, a afirmat agenţia spaţială americană într-un comunicat.

NASA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos „vor continua totuşi să lucreze împreună pentru securitatea şi continuitatea operaţiunilor Staţiei Spaţiale Internaţionale”, a adăugat agenţia americană.

NASA a confirmat astfel informaţii apărute iniţial pe site-ul de ştiri The Verge, care anunţau că agenţia americană spaţială va suspenda toate contactele cu Rusia, cu excepţia celui privind ISS.

Porivit The Verge, NASA a pus capăt călătoriilor membrilor săi în Rusia, dar şi găzduirii unor membri ai Roscosmos şi a mai decretat întreruperea contactelor prin e-mail, teleconferinţe sau videoconferinţe.

Aceste măsuri nu se vor aplica „activităţilor operaţionale privind Staţia Spaţială Internaţională” sau întâlnirilor multilaterale organizate în afara Rusiei şi la care ruşii ar putea participa, adaugă The Verge.

La 27 martie, directorul NASA, Charles Bolden, a reiterat, în faţa Congresului, încrederea sa în parteneriatul spaţial cu Rusia, având în vedere că Statele Unite depind de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi transporta astronauţii la Staţia Spaţială Internaţională.

Roscosmos cere agenţiei spaţiale americane 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul capsulei Soyuz şi pentru antrenarea astronauţilor americani în Oraşul Stelelor, în apropiere de Moscova, în vederea trimiterii la ISS.

Surse: Mediafax, NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase