Home » D:News » Ce spune programul de somn despre implicarea într-o relaţie. Ce fel de parteneri preferă cei care se culcă târziu

Ce spune programul de somn despre implicarea într-o relaţie. Ce fel de parteneri preferă cei care se culcă târziu

Ce spune programul de somn despre implicarea într-o relaţie. Ce fel de parteneri preferă cei care se culcă târziu
Publicat: 03.04.2014
Persoanele care preferă să fie „bufniţe”, adică să se culce foarte târziu şi să se trezească târziu, sunt mai predipsuse să-şi asume riscuri şi să fie celibatare, alegând relaţii ocazionale, de scurtă durată.

O cercetare recentă a demonstrat că bărbaţii care preferă să fie activi noaptea au de două ori mai multe partenere decât cei care sunt „ciocârlii”, adică se trezesc foarte devreme şi se culcă devreme.

În cadrul studiului, 211 voluntari ( bărbaţi şi femei) au donat mostre de salivă, pentru măsurarea nivelului de hormoni cortizol şi testosteron. Fiecare a precizat apoi ce program de somn are şi dacă este de obicei dispus să-şi asume riscuri.

„Bufniţele” aveau un nivel mai ridicat de cortizol, care este asociat cu multă energie, asumarea riscurilor şi excitaţie.

Ei aveau un nivel crescut chiar şi când nu erau stresaţi. Acest hormon duce la o funcţie cognitivă mai bună şi de multe ori aceste persoane au succes pe plan profesional.

O anumită preferinţă pentru orele de somn poate fi moştenită genetic, dar şi dobândită, din cauza lucrului în ture la serviciu sau a creşterii copiilor.

De obicei, numărul bărbaţilor care sunt „bufniţe” este mai mare ca al femeilor. Aceste persoane au de regulă relaţii amoroase de scurtă durată sau preferă să fie singuri.

Studiul a fost realizat de Dario Maestripieri, profesor la Universitatea din Chicago.

Sursa: Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase