Home » D:News » Riscurile ascunse în băuturile energizante. Ce substanţe periculoase conţin

Riscurile ascunse în băuturile energizante. Ce substanţe periculoase conţin

Riscurile ascunse în băuturile energizante. Ce substanţe periculoase conţin
Publicat: 09.04.2014
Multe băuturi energizante nu au menţionat pe etichetă un ingredient esenţial – cafeina, deşi o cutie conţine în jur de 500 mg de cafeină, echivalentul a 5 ceşti de cafea.

Potrivit lui Ruth Litchfield, specialistă în nutriţie la Universitatea de Stat Iowa, această omisiune îi determină pe tineri să creadă că băuturile energizante sunt sigure pentru consum.

Astfel se explică rezultatele unui studiu recent, care a demonstrat că aproximativ 20% dintre tinerii chestionaţi declarau că aceste băuturi nu sunt deloc periculoase pentru sănătate.

Aproximativ 13% dintre ei considerau că aceste produse sunt chiar recomandate sportivilor. Această informaţie greşită a pornit de la reclamele care sugerează că băuturile energizante măresc performanţele intelectuale şi fizice.

Nu doar cafeina este însă un risc pentru tinerii care consumă aceste stimulente. Ele conţin deseori guarana şi ma huang, substanţe care sunt de asemenea energizante.

Astfel, creşte riscul de aritmie, iar dacă băuturile sunt consumate pe termen lung, pot să apară chiar şi boli cardiovasculare, avertizează Litchfield.

Din păcate, aceste produse pot fi vândute fără ca firma care le fabrică să fie obligată să treacă pe etichetă cantitatea de cafeină, guarana sau ma huang din băutură. Menţionarea lor este deocamdată opţională.

Litchfield crede că aceste produse ar trebui interzise în şcoli şi licee, chiar dacă mulţi elevi le apreciază.

Sursa: Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase