Home » D:News » Misterul „cireşilor spaţiali” îi lasă perplecşi pe oamenii de ştiinţă

Misterul „cireşilor spaţiali” îi lasă perplecşi pe oamenii de ştiinţă

Misterul „cireşilor spaţiali” îi lasă perplecşi pe oamenii de ştiinţă
Publicat: 14.04.2014
Cireşii japonezi răsăriţi din sâmburi „plimbaţi” timp de câteva luni în spaţiu au diferite caracteristici ciudate, iar oamenii de ştiinţă nu au, pentru moment, nicio explicaţie, ci doar ipoteze.

Câţiva sâmburi de cireş japonez au călătorit prin cosmos, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, în perioada noiembrie 2008 – iulie 2009, duşi acolo de astronautul japonez Koichi Wakata,  care a lucrat în acea perioadă la bordul SSI, iar acum este comandantul staţiei.

Unii dintre sâmburii întorşi pe Pământ au fost trimişi la laboratoare pentru teste, alţii au fost semănaţi.

În 4 dintre cele 14 locuri în care au sâmburii au fost puşi în  pământ (unul fiind templul Ganjoji, unde se găseşte un cireş bătrân de 1250 de ani, din care au fost recoltaţi mai mulţi sâmburi) au răsărit puieţi. Unii dintre aceştia s-au dovedit a avea însuşiri uimitoare: au crescut foarte repede şi au înflorit cu câţiva ani ani mai devreme decât în mod obişnuit. De obicei, acest copaci înfloresc după  8-10 ani de viaţă, dar unul dintre ei a înflorit după numai 2 ani, altul după 4 ani. De asemenea, florile acestor arbori sunt neobişnuite, având doar 5 petale, în loc de numărul normal de aproximatv 30.

Sâmburii au fost recoltaţi şi trimişi pe SSI în cadrul unui proiect educaţional şi cultural, la care au participat copii din Japonia, care au adunat sâmburii.

Cercetătorii sunt uluiţi de proprietăţile neobişnuite ale „cireşilor spaţiali”, pe care încă nu şi le-au putut explica. Nu exclud posibilitatea ca anumiţi factori din spaţiu (de exemplu radiaţii cosmice) să fi afectat sâmburii, modificându-le însuşirile normale, dar în prezent nu se ştie care ar putea fi aceşti factori.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase