Home » D:News » O boală considerată specifică adulţilor afectează şi copiii: un copil din zece suferă de această afecţiune

O boală considerată specifică adulţilor afectează şi copiii: un copil din zece suferă de această afecţiune

O boală considerată specifică adulţilor afectează şi copiii: un copil din zece suferă de această afecţiune
Publicat: 15.04.2014
Mulţi oameni – inclusiv medici - consideră că migrena este o suferinţă specifică adulţilor. În realitate, arată noi cercetări, şi copiii pot suferi de migrenă, încă de la vârste mici.

Adesea, medicii, convinşi că migrena e o boală a adulţilor, nici nu iau în calcul posibilitatea ca un copil să sufere de aşa ceva, deşi prezintă simptome grăitoare.

Migrena poate fi întâlnită chiar la bebeluşi; specialiştii organizaţiei nonguvernamentale britanice Migraine Action afirmă că au întâlnit cazuri în care copii de numai 4 luni prezentau scurte episoade de paralizie bruscă a musculaturii oculare, a muşchilor feţei ori a unui membru – semne premergătoare unui atac de migrenă.

În cazul majorităţii celor ce suferă de migrene, simptomul cel mai evident este durerea de cap puternică, sfredelitoare; unii dintre ei resimt şi o aşa-numită „aură” – un ansamblu de fenomene ce preced criza, de pildă tulburări vizuale, dureri în ceafă şi umeri, sensibilitate la lumină, sunete şi mirosuri şi o scădere a nivelului de energie. La alţii, durerea de cap poate lipsi, în schimb există alte simptome.

În cazul copiilor ce suferă de migrenă, majoritatea au dureri de cap; aproximativ 90% au şi o stare de greaţă, iar unii chiar vomită. Alţii se plîng de dureri de burtă. Doar aproximativ 20% dintre copii cu migrene prezintă aură. Crizele de migrenă ale copiilor tind să fie mai scurte, durând câteva ore, în timp ce la adulţi crizele pot dura chiar trei zile.

Dar, întrucât mulţi copiii se plâng ocazional că îi doare capul sau burta, aceste simptome sunt adesea interpretate greşit, copilul fiind diagnosticat în mod eronat cu alte probleme, precum alergie sau sinuzită. Uneori, copii care vomită din cauza migrenei sunt diagnosticaţi cu viroză intestinală sau chiar cu apendicită.

Alteori, când copilul se plânge de dureri de cap sau de burtă, părinţii cred că se preface bolnav pentru a nu merge la şcoală.

În multe cazuri, copiii suferă timp de luni sau ani de zile înainte de a primi un diagnostic corect.

Cauza migreneeor nu este cunoscută cu precizie; se crede că e vorba despre schimbări biochimice la nivelul creierului care provoacă întâi contracţia şi apoi dilatarea bruscă a vaselor de sânge. Boala are şi o componentă ereditară, fiind mai frecventâ întâlnită în unele familii.

Crizele pot fi declanşate uneori de anumiţi factori cunoscuţi: cantităţi mari de cafeină, prea mult ori prea puţin somn, iar  stresul poate înrăutăţi migrena.

Problema migrenelor la copii este mai complicată decât la adulţi, deoarece există mai puţine tratamente preventive, de vreme ce multe medicamente recomandate pentru adulţi nu sunt autorizate pentru folosirea la copii. Un tratament mai puţin obişnuit, dar care le este util unora dintre copii, sunt suplimentele de magneziu, în doze adecvate copiilor.

Dr. Ishaq Abu-Arafeh, un specialist în studiul migrenelor la copii, care lucrează la Royal Hospital for Sick Children din Glasgow, Marea Britanie, recomandă să fie redus aportul de cafeină (din băuturile tip cola) şi să nu se „sară” peste mese, deoarece şi scăderea glicemiei (nivelul glucozei în sânge) poate declanşa o criză; de asemenea, recomandă ca toţi copiii să petreacă cel puţin o oră  pe zi afară, în aer liber, departe de ecranele de calculator şi televizor. Lumina puternică, în special cea cu dominantă albastră, provenită de la ecranele tabletelor, ale telefoanelor mobile şi ale  computereler, poate fi un factopr declanşator al crizei de migrenă.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase