Home » D:News » „Vitamina spaţială”: o substanţă complexă ar fi putut fi sosi pe Pământ dintr-o sursă extraterestră

„Vitamina spaţială”: o substanţă complexă ar fi putut fi sosi pe Pământ dintr-o sursă extraterestră

„Vitamina spaţială”: o substanţă complexă ar fi putut fi sosi pe Pământ dintr-o sursă extraterestră
Publicat: 19.04.2014
Vitamina B3 ar fi putut fi adusă pe Terra de meteoriţi, sugerează cercetări recente finanţate de NASA. Descoperirea susţine teoria conform căreia apariţia vieţii pe Pământ ar fi putut fi ajutată de o „provizie” de molecule-cheie formate în spaţiu şi aduse pe Terra de meteoriţi sau comete.

Deşi studii anterioare arătaseră că vitamina B3 s-ar fi putut forma şi pe Pământ, în stadiile timpurii ale acestuia, pe o cale non-biologică, cercetătorii cred că o provizie suplimentară de vitamina B3 de origine extraterestră ar fi putut impulsiona procesul de apariţie a materiei vii.

Vitamina B3, numită şi acid nicotinic sau niacină, este o precursoare a NAD (nicotinamida adenin dinucleotida), o coenzimă esenţială pentru metabolism şi, probabil, de origine foarte veche. 

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Pennsylvania State University şi Goddard Space Flight Center al NASA, rezultatele fiind publicate în Geochimica et Cosmochimica Acta.

Nu este prima descoperire a vitaminei B3 în meteoriţi; în 2001, cercetătorii de la Arizona State University au identificat această moleculă, împreună cu cele ale unor substanţe înrudite, numite acizi piridin-carboxilici, în meteoritul Tagish Lake.

În acest nou studiu, oamenii de ştiinţă au analizat mostre din 8 meteoriţi de tipul chondritelor carbonacee, descoperind în ele vitamina B3 în proporţii de 30-600 ppm (părţi per milion). Au mai descoperit, de asemenea, alţi acizi piridin-carboxilici, în proporţii similare şi, pentru prima dată, acizi piridin- dicarboxilici.

Experimente de laborator preliminare, în care erau simulate condiţiile mediului interstelar, au arătat că ar fi posibilă sinteza vitaminei B3 şi a altor acizi piridin- carboxilici pe granule de gheaţă, deci un proces asemănător ar fi putut avea loc pe fragmentele de gheaţă din spaţiul interstelar.

Deşi meteoriţii, căzând pe Pământ şi petrecând aici diferite perioade de timp până să fie descoperiţi şi analizaţi, se pot contamina cu substanţe de origine terestră, analiza structurii celorlalte molecule din meteoriţii studiaţi indică faptul că vitamina B3 descoperită în ei ar proveni într-adevăr din mediul extraterestru şi nu de pe Pământ.

Cercetătorii plănuiesc să realizeze în continuare experimente mai complexe, în care să simuleze mai exact condiţiile necesare formării vitaminei B3 în spaţiul interstelar, pentru a confirma faptul că această moleculă ar fi putut veni, într-adevăr, din mediul extraterestru.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase