Home » D:News » Putem fabrica materiale hi-tech în bucătărie? Un material revoluţionar, care va schimba viitorul, poate fi produs acum printr-o metodă surprinzător de simplă

Putem fabrica materiale hi-tech în bucătărie? Un material revoluţionar, care va schimba viitorul, poate fi produs acum printr-o metodă surprinzător de simplă

Publicat: 22.04.2014
Grafenul - folii de carbon cu grosimea de numai un atom – este considerat un „material-minune” care va revoluţiona tehnologia viitorului, graţie proprietăţilor sale mecanice, electrice şi termice de excepţie. Până de curând, producerea lui în cantităţi mari şi la o calitate bună era dificilă, dar acum, o nouă metodă, foarte simplă, permite fabricarea lui din grafit şi detergent lichid de vase.

Până de curând, chiar cu cele mai bune tehnici de laborator, oamenii de ştiinţă reuşeau să producă doar cantităţi foarte mici de grafen de înaltă calitate – mai puţin de o jumătate de gram pe oră, iar companiile care produceau cantităţi mai mari nu reuşeau să atingă o calitate satisfăcătoare.

Grafenul – o folie de carbon cu grosimea de un atom – este unul dintre cele mai rezistente materiale cunsocute şi are proprietăţi electrice şi termice excepţionale.    (Foto: Shutterstock.com)Grafenul - o folie de carbon cu grosimea de un atom - este unul dintre cele mai rezistente materiale cunsocute şi are proprietăţi electrice şi termice excepţionale.

Recent, însă, cercetătorii de la Trinity College Dublin,  Irlanda, au pus la punct o metodă mult mai simplă şi mai ieftină de a produce grafen de calitate bună.

Materia primă este grafitul – din care se fac minele de creion – o formă  a carbonului în care atomii sunt aşezaţi în straturi paralele, strâns alipite unele de altele; separând într-un anumit mod aceste straturi, s-ar obţine grafen.

Cercetătorii au amestecat la viteză mare pudră de grafit şi un solvent fluid, reuşind astfel să obţină grafen cu un randament de cca. 5 grame pe oră. 

Testând diferiţi solvenţi şi diferite dispozitive de amestecare, au constatat că procesul merge bine şi dacă folosesc un blender de bucătărie şi detergent de vase Fairy Liquid.

Totuşi, nu e cazul ca oamenii să încerce să fabrice grafen acasă, spun specialiştii, deoarece procesul are dificultăţile lui: cantitatea exactă de detergent de vase depinde de mai multe proprietăţi ale pulberii de grafit, ce pot fi determinate doar cu ajutorul aparaturii de laborator performante. De asemenea, metoda nu asigură transformarea întregii cantităţi de grafit în grafen, astfel că e necesară separarea ulterioară a celor două materiale; altfel, rezultatul va fi doar un lichid negricios.

Dar calculele arată că această metodă poate fi extinsă la scară industrială, putându-se produce până la 100 de grame de grafen pe oră. O companie britanică, Thomas Swan, lucrează deja la un sistem-pilot de aplicare a procedeului.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase