Home » D:News » Misterul „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic

Misterul „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic

Misterul „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic
Publicat: 24.04.2014
Papirusul numit „Evanghelia soţiei lui Iisus”, scris în limba coptă, a strânit interesul presei şi al experţilor încă de la prezentarea lui oficială, în anul 2012. Deşi a fost declarat autentic în urma unei cercetări publicate în Harvard Theological Review, mulţi specialişti îl contestă în continuare.

Printre cei care se îndoiesc de autenticitatea acestui document, care are dimensiunea unui card de credit, se numără şi profesorul Leo Depuydt, de la Universitatea Brown. El invocă în acest sens mai multe argumente.

În prezent, proprietarul acestui papirus este o persoană anonimă, iar expertul care l-a descoperit şi îi susţine autenticitatea, profesorul Karen King de la Universitatea Harvard, refuză să dezvăluie identitatea acestuia.

King spune că documentul datează din secolul al V-lea e.n. şi conţine un fragment foarte interesant dintr-o evanghelie necunoscută până acum.

Iisus le vorbeşte discipolilor săi despre o femeie pe nume Maria (probabil Maria Magdalena) şi foloseşte de asemenea expresia „soţia mea”.

Aceasta este dovada, spune Karen King, că primii creştini credeau că Iisus a fost căsătorit. Astfel, papirusul a fost numit ”Evanghelia soţiei lui Iisus”.

Există însă câteva probleme cu acest document, pe lângă faptul că poprietarul nu vrea să i se afle identitatea. Textul scris în limba coptă este plin de greşeli, iar coptologii se îndoiesc că ar fi fost scris atât de neglijent de un scrib din acea perioadă.

În plus, nu se ştie aproape nimic despre provenienţa manuscrisului. Karen King a prezentat recent un contract care demonstrează că acest papirus a fost cumpărat de la un colecţionar german pe nume Hans-Ulrich Laukamp, în 1999.
Acesta l-ar fi obţinut la rândul său în 1963, de la o persoană din Potsdam.

Jurnaliştii de la Live Science au pornit pe urmele manuscrisului, căutând detalii despre foştii săi proprietari. Ei au aflat însă ceva suprinzător.

Laukamp, un om de afaceri care a murit în anul 2002, nu a colecţionat niciodată antichităţi, spune reprezentantul său legal, Rene Ernest.

În plus, Laukamp a trăit în Germania de Vest, astfel nu ar fi avut cum să ajungă la Potsdam, dincolo de Zidul Berlinului, pentru a cumpăra papirusul, în anul 1963.

Dezinteresul omului de afaceri german faţă de antichităţi este confirmat şi de un alt prieten, Axel Herzsprung, care a fost intervievat de reporterii Live Science.

Potrivit acestuia, Laukamp se rezuma la cumpărarea unor suveniruri banale din călătorii şi nu a arătat niciodată prietenilor săi că are vreun papirus.

Cu toate acestea, Karen King a publicat în articolul din Harvard Theological Review o copie a unei scrisori primite de la actualul proprietar al documentului. Scrisoarea era adresată lui Laukamp de către profesorul Peter Munro, de la Universitatea Freie din Berlin, în 1982.

Profesorul vorbea de un coleg egiptolog, Gerhard Fech, care a cercetat papirusul lui Laukamp şi ar fi spus că documentul conţine un text din Evanghelia după Ioan. Prin urmare, nu menţionează explicit nimic despre „Evanghelia soţiei lui Iisus”.

Sursa: Live Science
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase