Home » D:News » Cercetătorii au reuşit să creeze piele umană cultivată în laborator. Aceasta ar putea înlocui testele pe animale

Cercetătorii au reuşit să creeze piele umană cultivată în laborator. Aceasta ar putea înlocui testele pe animale

Cercetătorii au reuşit să creeze piele umană cultivată în laborator. Aceasta ar putea înlocui testele pe animale
Publicat: 27.04.2014
Pielea umană cultivată în laborator ar putea înlocui testele făcute pe animale pentru medicamente şi produse cosmetice, au afirmat cercetătorii din Marea Britanie, informează bbc.co.uk.

O echipă de cercetători de la King’s College din Londra a dezvoltat cu succes un strat de piele umană din celule suşă.

Aceasta nu este prima oară când s-a obţinut piele umană din celule suşă, însă cercetătorii britanici afirmă că, de data aceasta, stratul obţinut seamănă mai mult cu tegumentul uman deoarece are o barieră protectoare.

Această reuşită oferă o alternativă eficientă din punctul de vedere al costurilor la testarea medicamentelor şi produselor cosmetice pe animale, au declarat oamenii de ştiinţă.

Stratul exterior al pielii, cunoscut ca epidermă, oferă o barieră protectoare care împiedică uscarea pielii şi pătrunderea microbilor.

Cercetătorii au utilizat celule ale pielii reprogramate – care produc o cantitate nelimitată din principalul tip de celule ale pielii regăsite în epidermă – şi le-au cultivat într-un mediu cu umiditate scăzută, care le-a dat ocazia să-şi dezvolte o barieră asemănătoare cu aceea a pielii adevărate.

„Este vorba despre un produs nou şi convenabil care poate fi folosit pentru testarea noilor medicamente şi cosmetice, înlocuind astfel testarea pe animale”, a afirmat Dusko Ilic, coordonatorul studiului, de la King’s College din Londra, care a adăugat că aceeaşi metodă ar putea fi folosită pentru testarea noilor tratamente împotriva bolilor de piele.

Fundaţia Humane Society International, care militează pentru protecţia animalelor, inclusiv a cobailor, a primit cu satisfacţie rezultatele cercetării, publicate în revista Stem Cell Reports.

„Acest nou model de piele umană este superior din punct de vedere ştiinţific faptului de a ucide iepuri, porci, porumbei, şoareci sau alte animale pentru pielea acestora şi sperăm că rezultatele cercetării vor putea fi aplicate şi în cazul oamenilor – ceea ce nu se întâmplă întotdeauna, din cauza diferenţelor de permeabilitate, imunologie şi altor factori”, a declarat toxicologul Troy Seidle.

Surse: Mediafax, BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase