Home » D:News » „Sunt cele mai extraordinare şi anapoda mamifere pe care le-am întâlnit”: ce nouă descoperire a inspirat această declaraţie?

„Sunt cele mai extraordinare şi anapoda mamifere pe care le-am întâlnit”: ce nouă descoperire a inspirat această declaraţie?

Publicat: 28.04.2014
„Nimic din ceea ce fac leneşii nu este normal”, spune Rory Wilson, profesor la Universitatea din Swansea. De pildă, cum reuşesc ei să respire stând mai tot timpul cu capul în jos? Un studiu recent a dezvăluit misterul: leneşii au intestinele şi alte organe „ancorate” în interiorul corpului prin aderenţe speciale, astfel încât ele să nu apese asupra plămânilor – o adaptare uimitoare care îndreptăţeşte caracterizările specialistului britanic asupra acestor animale.

Împreună cu doctorandul său, Rebecca Cliffe, el a publicat un studiu asupra acestei adaptări extraordinare a acestor animale.

Ele petrec 90% din timp atârnate cu spinarea în jos de crengile copacilor şi totuşi reuşesc să respire fără probleme, deşi intestinele lor sunt foarte grele, ca urmare a faptului că au o digestie foarte lentă şi „merg la toaletă” doar o dată la trei săptămâni. Cu toate acestea, organele din abdomen nu apasă asupra diafragmei şi plămânilor, deoarece sunt ancorate bine în interiorul cavităţii abdominale prin aderenţe speciale, a căror existenţă reduce cheltuielile energetice ale animalului cu 7-13%.

Leneşii sunt renumiţi pentru încetineala cu care se mişcă şi sunt, după spusele prof. Wilson, nişte animale absolut extraordinare, dar foarte puţin studiate. Înţelegerea modului lor de viaţă şi a cerinţelor lor ecologice este mai importantă ca oricând, acum când aceste animale sunt victimele distrugerii habitatului lor – pădurea tropicală – ca urmare a defrişărilor masive care au loc în America Centrală şi de Sud.

Sursa: Mail Online

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase