Home » D:News » Reversul monedei: ce probleme au locuitorii ţărilor bogate, faţă de membrii naţiunilor mai sărace?

Reversul monedei: ce probleme au locuitorii ţărilor bogate, faţă de membrii naţiunilor mai sărace?

Reversul monedei: ce probleme au locuitorii ţărilor bogate, faţă de membrii naţiunilor mai sărace?
Publicat: 29.04.2014
Deşi persoanele care trăiesc în ţări bogate sunt, în general, mai satisfăcuţi de vieţile lor decât oamenii din ţările ţărace, ele pot totuşi să sufere mai mult din cauza stresului şi să încerce mai frecvent emoţii negative, în comparaţie cu locuitorii ţărilor mai sărace, arată un nou studiu psihologic.

Nivelul mai mare al stresului care însoţeşte adesea traiul într-o ţară dezvoltată ar putea explica de ce emoţii negative precum furia sau îngrijorarea par să fie mai comune printre membrii naţiunilor bogate.

Cercetătorii au analizat informaţii privind aproape 840.000 de oameni, din 158 de naţiuni, examinând date legate de venit şi răspunsuri la chestionare în care oamenilor li se ceruse să precizeze cât de mulţumiţi erau de viaţa lor şi dacă încercau diferite emoţii precum îngrijorare, tristeţe sau furie. Studiul a fost publicat în jurnalul Psychological Science.

Locuitorii din ţările bogate aveau tendinţa de a fi mai satisfăcuţi, în general, de vieţile lor decât cei care aveau venituri identice, dar trăiau în ţări mai sărace. Infrastructura generală şi stabilitatea economică, care influenţează aspectele potenţial problematice, precum rata infracţionalităţii, ar putea explica aceste corelaţii, crede autorul studiului, Louis Tay, profesor de psihologie la Universitatea Purdue, SUA. 

În acelaşi timp, însă, stresul generat de unele aspecte specifice ale traiului într-o ţară dezvoltată îşi pune amprenta asupra psihicului oamenilor.

„Viaţa [într-o ţară bogată] este trăită într-un ritm mai rapid şi, pur şi simplu,  ai foarte multe lucruri de făcut”, explică prof. Tay.

„Ai aşteptări mai mari, mai multe opţiuni disponibile, faţă de cineva care trăieşte într-o ţară mai săracă, având un ritm al vieţii mai lent şi exigenţe mai mici.”

Şi alte studii arătaseră că există o corelaţie între stres şi grijile pe care ni le facem, precum şi între anxietate şi existenţa prea multor opţiuni, deoarece încercarea de a face rapid cea mai bună alegere îi poate stresa pe oameni.

Sursa:  Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase