Home » D:News » De ce excesul de carne este dăunător inimii? Un studiu în premieră sugerează o explicaţie diferită de cea „tradiţională”

De ce excesul de carne este dăunător inimii? Un studiu în premieră sugerează o explicaţie diferită de cea „tradiţională”

De ce excesul de carne este dăunător inimii? Un studiu în premieră sugerează o explicaţie diferită de cea „tradiţională”
Publicat: 06.05.2014
Fierul prezent în cantitate mare în carne măreşte riscul apariţiei bolilor cardiace, în vreme ce fierul din surse vegetale pare să nu aibă acest efect, arată un studiu recent.

În carne, fierul este prezent într-o formă numită hem, care este mult mai uşor absorbită de organism în comparaţie cu fierul non-hem din alimentele vegetale. 

Din acest motiv, carnea este recomandată de nutriţionişti ca sursă de fier, dar tot din acest motiv, excesul de carne în alimentaţie duce la un acumularea în exces a fierului în corp, determinând inflamaţii şi alte probleme la nivelul vaselor de sânge, cred cercetătorii.

Mulţi specialişti consideră, la ora actuală, că grăsimile saturate prezente în carne sunt cele care sporesc riscul cardiovascular; acest nou studiu, însă, pune accentul pe fier ca posibilă cauză a bolilor de inimă, atunci când este ingerat în exces.

Studiul, realizat la Indiana University School of Public Health din Bloomington, SUA, şi publicat în Journal of Nutrition, este unic în felul său: el analizează datele din alte 21 de studii, cuprinzând 300.000 de participanţi, date adunate pe o perioadă de 10 ani.

Este primul studiu amplu care analizează efectele independente ale fierului hem, non-hem şi fierului total asupra riscului de boli coronariene.

Participanţii care consumau cel mai mult fier sub forma hem – din carne şi peşte – aveau un risc cu 57% mai mare de a se îmbolnăvi de inimă, comparativ cu cei care consumau cele mai mici cantităţi de fier sub formă hem.

În schimb, nu s-au descoperit corelaţii între fierul non-hem şi riscul cardiovascular.

Diferenţele chimice dintre fierul hem şi cel non-hem ar putea explica aceste efecte diferite, spun autorii studiului. 

Fierul hem, datorită formei speciale a moleculei sale,  este absorbit mult mai uşor de organismul uman, cu un randament de 35%, faţă de numai 5% în cazul fierului non-hem.

Odată absorbit, fierul măreşte viteza de oxidare a LDL (lipoproteine cu densitate scăzută, cunsoscute popular sub numele de „colesterol rău”), aşa că un exces de fier poate amplifica mult  acest proces, determinând inflamaţia ţesuturilor; în schimb, deficitul de fier duce la anemie, aşa că nici renunţarea completă la alimentele de origine animală nu este recomandată de specialişti.

Cercetătorii afirmă că mai sunt necesare studii pentru a clarifica pe deplin relaţia dintre excesul de fier în forma hem şi creştera riscului bolilor de inimă. 

Surs: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase