Home » D:News » Singurul submarin din lume capabil să atingă adâncimile extreme a făcut implozie la 10 km sub nivelul mării

Singurul submarin din lume capabil să atingă adâncimile extreme a făcut implozie la 10 km sub nivelul mării

Publicat: 13.05.2014
James Cameron, regizorul filmelor "Titanic" şi "Avatar", a pierdut un robot de explorare submarină, care a făcut implozie la aproape 10.000 de metri sub nivelul mării, în Groapa Kermadec, una dintre cele mai adânci din lume, a anunţat cineastul canadian.

„Este ca şi cum aş fi pierdut un prieten”, a declarat James Cameron pe contul de Facebook al Institutului oceanografic american din Woods Hole (WHOI).

Submarinul Nereus a făcut implozie din cauza presiunii uriaşe din acea groapă din Oceanul Pacific. Programat pentru a urca automat în cazul pierderii contactului cu echipa coordonatoare, robotul nu a reapărut la suprafaţă. Echipajul a reperat apoi câteva obiecte plutitoare care s-au dovedit a fi aparţinut lui Nereus, precizează WHOI într-un comunicat.

Nereus era singurul vehicul din lume, aflat în serviciu, capabil să atingă adâncimile extreme din gropile oceanice. Este o pierdere tragică pentru ştiinţa adâncimilor oceanice„, a declarat James Cameron.

Cineastul canadian este el însuşi un expert în domeniul scufundărilor oceanice. În 2012, el a stabilit un nou record mondial, scufundându-se singur în cel mai adânc loc de pe planetă, la 10.898 de metri, în Groapa Marianelor, la bordul lui DeepSea Challenger, un submarin pe care l-a donat apoi pentru WHOI.

Misiunea HADES explorează marile profunzimi marine din Oceanul Pacific de la începutul lunii aprilie. Aproximativ 30 de oameni de ştiinţă participă la această misiune.

Surse: Mediafax, BBC News, WHOI

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase