Home » D:News » Ceaşca de cafea de dimineaţă este în pericol. O boală devastatoare, numită „rugina cafelei”, nimiceşte plantaţiile de cafea

Ceaşca de cafea de dimineaţă este în pericol. O boală devastatoare, numită „rugina cafelei”, nimiceşte plantaţiile de cafea

Publicat: 19.05.2014
Guvernul SUA depune noi eforturi pentru a ajuta fermierii dn America Centrală să combată o boală devastatoare a cafelei ce riscă să crească considerabil preţul acestei băuturi.

Problema este o ciupercă, intitulată „rugina cafelei” (Hemileia vastatrix) ce a provocat daune de peste un miliard de dolari de-a lungul Americii Latine. Ciuperca este mai ales letală pentru cafeaua Arabica, bobul de cafea folosit pentru cafelele cele mai scumpe.

Ciuperca afectează deja preţul cu care sunt comercializate unele cafele.

„Suntem îngrijoraţi, deoarece ştim că rugina cafelei a provocat deja deforestări masive”, a comentat Raj Shah, şeful U.S. Agency for International Development (USAID) .

Şeful USAID a anunţat astăzi un parteneriat în valoare de cinci milioane de dolari pe care agenţia îl lansează alături de Centrul de Cercetări asupra Cafelei din cadrul Universităţii Texas A&M, scopul proiectului fiind eliminarea acestei ciuperci.

Autorităţile americane nu lansează acest efort doar pentru a reduce riscul scumpirii cafelei, ci şi pentru că se teme de consecinţele economice ale acestei boli devastatoare.

Specialiştii SUA estimează că producţia de cafea ar putea scădea cu 15%-40% în următorii ani din cauza ciupercii, ceea ce ar însemna că 500.000 de oameni şi-ar pierde slujbele. Deşi unele ţări au reuşit să ţină ciuperca sub control, anumite ţări mai sărace din America Latină specializate în producţia de cafea continuă să fie afectate în mod semnificativ de această boală.

Isacio Lopez, 40 de ani, un cultivator de cafea din Nicaragua arată o plantă afectată de „rugina cafelei”. Recolta din sezonul 2013-2014 a fost cu 28% mai mică decât anul trecut din cauza acestei boli, făcând şomeri 90.000 din cei 300.000 de oameni ce lucrează în acest sector    (Foto: AFP)Isacio Lopez, 40 de ani, un cultivator de cafea din Nicaragua arată o plantă afectată de „rugina cafelei”. Recolta din sezonul 2013-2014 a fost cu 28% mai mică decât anul trecut din cauza acestei boli, făcând şomeri 90.000 din cei 300.000 de oameni ce lucrează în acest sector

Guatemala, El Salvador, Honduras, Panama şi Costa Rica sunt ţările cele mai afectate de „rugina cafelei”.

Majoritatea cafelei de slabă calitate, produsă în masă, vine din Asia şi din alte regiuni. Cafeaua mai bogată şi mai scumpă este produsă în ferme mici, situate la altitudini înalte în America Centrală. Deoarece fermele sunt mai mici, fermierii de multe ori nu au suficienţi bani pentru a cumpăra fungicidele necesare şi nici nu cunosc tehnicile de plantare care permit evitarea contaminării.

„Rugina cafelei” este o ciupercă extrem de contagioasă datorită sporilor ce călătoresc prin aer. Ciuperca afectează mai multe varietăţi, însă boabele Arabica sunt cele mai susceptibile. Vremea ploioasă accentuează această problemă.

„Nu vedem vreo încetare a acestei probleme în viitorul apropiat”, spune Leonardo Lombardini de la  Centrul de Cercetări asupra Cafelei.

Ric Rhinehart, de la Specialty Coffee Association of America, afirmă că în cel mai rău caz, „consumatorii vor plăti preţuri extraordinar de mari pentru acele cafele, dacă vor mai fi disponibile”.

Rhinehart afirmă că anumite varietăţi ce au o origine unică, precum cafelele antigua din Guatemala, devin din ce în ce mai greu de găsit. Dacă problema va continua, specialistul afirmă că anumite companii ce produc cafea vor creşte preţurile sau vor apela la varietăţi mai uşor de găsit, scăzând calitatea cafelei.

Autorităţile americane finanţează acest proiect de combatere a „ruginei cafelei” în cadrul programului Feed the Future, ce are ca ţel eradicarea sărăciei extreme prin dezvoltarea agricolă şi îmbunătăţirea nutriţiei.

Deşi acest efort a ajutat la reducerea foametei în rândul copiilor la nivel mondial, „există riscul să ne întoarcem în trecut din cauza ruginei cafelei”, concluzionează Shah.

Sursa: Associated Press, Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase