Prima pagină D:News

Limba engleză se îmbogăţeşte. Cuvintele „selfie”, „tweep” şi „turducken”, incluse în dicţionarul Merriam-Webster 2014

Florin Bădescu 05.21.2014 | ● Vizualizări: 422
David Cameron îşi face un „selfie” cu un alegător în campania pentru alegerile europarlamentare     (Foto: AFP) + zoom
Galerie foto (1)

"Selfie", "tweep" şi "turducken" se numără printre cele 150 de cuvinte şi definiţii noi care au fost adăugate în ediţia din 2014 a prestigiosului Dicţionar Merriam-Webster, au anunţat luni reprezentanţii grupului editorial omonim care publică acest volum, informează Reuters.

Noile cuvinte şi definiţii ce au fost incluse în acest dicţionar al limbii engleze americane reflectă influenţa tot mai mare pe care le au în societatea actuală tehnologia şi reţelele de socializare, afirmă editorii americani.

"Atât de multe dintre aceste cuvinte arată impactul pe care activitatea online îl are asupra vieţii şi traiului nostru zilnic", spune Peter Sokolowski, editor al Dicţionarului Merriam-Webster. "«Tweep», «selfie» şi «hashtag» se referă la felul în care comunicăm şi împărtăşim informaţii în calitate de indivizi. Cuvinte precum «crowfunding», «gamification» şi «big data» arată că internetul a schimbat mediul de afaceri în moduri extrem de profunde", a adăugat el.

Un nou termen din acest dicţionar este "streampunk", ce defineşte "un gen de science-fiction în care apar elemente tipice pentru societăţile din secolul al XIX-lea, dominate de tehnologia istorică sau fictivă, pe bază de aburi".

Cuvântul "catfish" (somn, peşte, n.r.) a câştigat o definiţie nouă, descriind o persoană care îşi alcătuieşte un profil fictiv pe o reţea de socializare pentru a obţine anumite avantaje necinstite.

Printre noii termeni culinari incluşi în Dicţionarul Merriam-Webster se numără cuvinte precum "pho", ce defineşte o supă de vită sau de pui cu bulion şi tăiţei din orez", dar şi "turducken", ce defineşte "o găină fără oase, înfiptă într-o raţă fără oase, înfiptă într-un curcan fără oase".

Printre celelalte adăugiri notabile în acest dicţionar se află şi "Yooper", o poreclă folosită pentru nativii sau rezidenţii din Peninsula Superioară din Michigan.

Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, o unitate a grupului Encyclopedia Britannica Inc., conţine aproximativ 165.000 de cuvinte şi 225.000 de definiţii.

Printre noile cuvinte adăugate în acest an se află termeni precum:

"Selfie" - fotografie a unui utilizator realizată de el însuşi cu o cameră digitală cu scopul de a o publica ulterior pe o reţea de socializare

"Tweep" - o persoană care foloseşte serviciul de mesagerie al platformei Twitter pentru a trimite şi a primi tweet-uri

"Gamification" - procesul de adăugare a elementelor caracteristice unor jocuri în alte domenii de activitate, pentru a încuraja participarea

"Hashtag" - un cuvânt sau o frază precedate de simbolul "#" care clarifică sau defineşte categoria din care face parte textul însoţitor, aşa cum este cazul tweet-urilor.

Sursa: Mediafax, Reuters