Home » D:News » Strângerea de mână – la fel de periculoasă ca fumatul în public? Un raport controversat face recomandări neaşteptate

Strângerea de mână – la fel de periculoasă ca fumatul în public? Un raport controversat face recomandări neaşteptate

Strângerea de mână – la fel de periculoasă ca fumatul în public? Un raport controversat face recomandări neaşteptate
Publicat: 21.05.2014
Un raport recent recomandă doctorilor să nu mai dea mâna cu pacienţii, sugerând că acest obicei este la fel de nociv ca şi fumatul în public. Autorii raportului susţin că, deşi strângerea mâinii este un obicei cu rădăcini culturale adânci, e mai bine să se renunţe la el în anumite înmprejurări, deoarece poate favoriza transmiterea de boli de la un pacient la altul.

Raportul a fost întocmit de oameni  de ştiinţă de la Universitatea California – Los Angeles (UCLA) şi publicat în  Journal of the American Medical Association.

S-ar putea face o paralelă între propunerea de a interzice strângerile de mână în unităţile sanitare, din motive legate de sănătate, şi eforturle de a interzice fumatul în public, spun autorii.

Ei aduc ca argument faptul că mâinile sunt un vector important de transmitere a infecţiilor, astfel încât strângerea de mână reprezintă o modalitate de a vehicula germeni infecţioşi de la un pacient la altul. Renunţarea la acest gest, împreună cu alte măsuri de îmbunătăţire a igienei în unităţile sanitare, ar putea limita răspândirea infecţiilor şi ar putea ajuta la reducerea problemelor asociate cu infecţiile de spital şi cu rezistenţa la tratementele antimicrobiene. 

Ei propun ca strângera de mână să fie înlocuită printr-un alt gest de salut. 

Alternative la strângerea de mână, gesturi de salut care nu implică un contact fizic, pot fi întâlnite în multe culturi ale lumii, într-o varietate de tipuri, spun ei: fluturarea mâinii, plecăciunea, salutul „Namaste” sau aşezarea palmei în dreptul inimii.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase