Home » D:News » Cea mai stranie nestemată: o piatră are înăuntru o „nebuloasă cosmică” spectaculoasă

Cea mai stranie nestemată: o piatră are înăuntru o „nebuloasă cosmică” spectaculoasă

Publicat: 23.05.2014
O gemă deosebit de frumoasă a fost vândută recent la casa de licitaţii Bonhams: e vorba despre un opal cu un joc de culori spectaculos, dar şi cu o incluziune ce aminteşte de o nebuloasă cosmică.

Piatra cântăreşte aproximativ 119.0 carate, măsoară 46.0 x 44.0 x 10.1mm şi a fost vândută la licitaţie cu suma de 20.000 USD.

Opalele pot conţine diferite impurităţi (fragmente din alte minerale), ce formează aşa-numite incluziuni; uneori, acestea au un aspect deosebit, care sporeşte calitatea estetică a pietrei şi îi măreşte valoarea. 

În cazul opalului vândut recent la Bonhams, nebuloasa din interiorul pietrei reprezintă, după spusele experţilor, o incluziune de jasp botrioidal. Jaspul este o formă microcristalină  a cuarţului, în timp ce opalul este o formă amorfă hidratată a oxidului de siliciu.

Nebuloasa Carina, fotografiată de telescopul spaţial Hubble. Nebuloasele sunt nori interstelari de praf cosmic şi gaze ionizate, în care se formează stelele.    Foto: NASANebuloasa Carina, fotografiată de telescopul spaţial Hubble. Nebuloasele sunt nori interstelari de praf cosmic şi gaze ionizate, în care se formează stelele.

Australia furnizează 97% din producţia mondială de opale, dar şi în alte zone ale lumii se găsesc zăcăminte din care se extrag pietre de foarte bună calitate. Astfel, piatra vândută recent la Bonhams provine din statul american Oregon, dintr-o mină de opal celebră – Opal Butte – cunoscută încă din secolul al XIX-lea.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase