Home » D:News » Imagini ascunse în tablouri celebre, vizibile doar cu ajutorul tehnologiei moderne (Galerie FOTO)

Imagini ascunse în tablouri celebre, vizibile doar cu ajutorul tehnologiei moderne (Galerie FOTO)

Publicat: 27.05.2014
Tehnologia de ultimă oră ne permite să cercetăm într-un mod unic 14 din cele mai cunoscute picturi expuse la Muzeul Prado din Madrid. Prin intermediul unei aplicaţii, putem vedea detalii neştiute, ascunse în aceste tablouri.

 

Aplicaţia, care se numeşte „Second Canvas Museo del Prado„, este disponibilă pentru iPhone şi le permite utilizatorilor să exploreze în amănunt aceste picturi, din confortul propriei case, ajutându-i să observe chiar detalii invizibile cu ochiul liber.

Prin această aplicaţie, utilizatorii vor vedea, strat cu strat, virtual, cum au fost concepute aceste tablouri, reuşind astfel să vadă desene mai vechi, ascunse sub straturile mai noi de vopsea.

Razele X arată straturile mai vechi de vopsea, iar vederea în infraroşu scoate la lumină schiţele artistului, care de multe ori sunt foarte diferite de rezultatul final.

Spre exemplu, folosind butonul de zoom al acestei aplicaţii, putem vedea un detaliu şocant în tabloul lui Rogier van der Weyden, „Coborârea de pe Cruce”. 

Rogier van der Weyden, „Coborârea de pe Cruce”    Rogier van der Weyden, „Coborârea de pe Cruce”

Pe chipul Sfântului Ioan Evanghelistul se pot vedea lacrimi, iar dacă ne uităm prin funcţia infraoşu, vedem o dâră de sânge care se scruce pe gătul acestuia. Artistul a renunţat în final la această idee, în tabloul final.

În infraroşu se poate vedea o dâră de sânge pe gâtul Sfântului Ioan    În infraroşu se poate vedea o dâră de sânge pe gâtul Sfântului Ioan

De asemenea, în tabloul intitulat „Judita la Banchetul lui Holofern”, femeia a fost corect identificată doar datorită portretelor care apar pe fundal, cu ajutorul aplicaţiei. Iniţial, experţii credeau că femeia din tablou este Artemisa, regina din Pergam.

Tabloul „Iudita la Banchetul lui Holofren”, văzut în infraroşu    Tabloul „Iudita la Banchetul lui Holofren”, văzut în infraroşu

De asemenea, Muzeul Prado a creat acum 5 ani o imagine uriaşă, de peste 1 miliard de pixeli, a tabloului „Grădina Plăcerilor Lumeşti” de Bosch. Astfel, utilizatorii pot vedea în detaliu fiecare zonă a tabloului.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase