Home » D:News » Un „monstru violaceu” a fost găsit pe o plajă din Australia. Specialiştii nu ştiu cu precizie despre ce animal e vorba

Un „monstru violaceu” a fost găsit pe o plajă din Australia. Specialiştii nu ştiu cu precizie despre ce animal e vorba

Un „monstru violaceu” a fost găsit pe o plajă din Australia. Specialiştii nu ştiu cu precizie despre ce animal e vorba
Publicat: 28.05.2014
În urmă cu câteva zile, o meduză dintr-o specie necunoscută, de mari dimensiuni şi cu un colorit spectaculos, a eşuat pe o plajă australiană. Ulterior, au apărut informaţii despre alte 10 cazuri în care era implicat un astfel de animal, iar acum specialiştii se întreabă dacă nu cumva este vorba despre o invazie şi ce semnificaţie are aceasta.

Meduza violacee a fost studiată de Lisa-ann Gershwin, din cadrul CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), care  a stabilit, cercetând tentaculele acoperite de mii de „guri” mărunte, care ingurgitează plancton, că animalul face parte din genul Thysanostoma. Specia, însă, nu a putut fi stabilită până în prezent.

În apele Australiei trăiesc meduze din genul Thysanostoma,  dar acestea sunt de mici dimensiuni şi de culoare bej. Lisa-ann Gershwin nu ştia dacă un asemenea „monstru violaceu” mai apăruse vreodată în Australia.

Totuşi, după publicarea ştirii despre meduza nou-descoperită, specialistul a primit, din partea publicului, informaţii despre încă 10 cazuri similare (începând din 2008), în 4 cazuri existând şi fotografii.

Biologul bănuieşte că ar putea fi vorba despre o specie nouă pentru ştiinţă, dar mai sunt necesare cercetări pentru a confirma acest lucru.

De asemenea, nu se ştie dacă aceste meduze sunt o specie locală rară sau dacă au migrat în apele Australiei, venind din altă parte.

Dacă au migrat sau dacă, locale fiind, numărul lor a început să crească, acestea ar putea fi semne că mediul marin trece prin anumite schimbări.  

Schimbările survenite în populaţiile de meduze sunt un indicator important al stării mediului marin, creşterea numărului lor putând fi determinată de factori diverşi: încălzirea globală, suprapescuit, încărcarea apei cu îngrăşăminte provenite din activităţile agricole. Sporirea populaţiilor de meduze poate, la rândul ei, să afecteze mediul, deoarece favorizează eliberarea de dioxid de carbon din apele oceanice, iar aceste animale se hrănesc cu peşti şi alte creaturi marine sau concurează cu acestea pentru resursele de hrană.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase