Home » D:News » Oamenii se transformă: ce schimbare surprinzătoare au suferit occidentalii în ultimele patru decenii?

Oamenii se transformă: ce schimbare surprinzătoare au suferit occidentalii în ultimele patru decenii?

Oamenii se transformă: ce schimbare surprinzătoare au suferit occidentalii în ultimele patru decenii?
Publicat: 04.06.2014
Mulţi au remarcat fenomenul, prin observaţii ocazionale, dar un sondaj realizat în rândul a 2000 de britanici arată că e vorba despre o tendinţă incontestabilă: labele picioarelor – cel puţin la oamenii din societăţile occidentale - devin mai mari, crescând atât în lungime, cât şi în lăţime. Care este explicaţia specialiştilor?

Corpurile oamenilor din Occident sunt acum, în general, mai înalte şi mai grele, iar acest fenomen stă la originea schimbării în mărimea labelor picioarelor, spun experţii din cadrul Colegiului de Podologie (College of Podiatry) din Marea Britanie. (Podologia este o ramură a ortopediei ce se consacră diagnosticării, tratamentului şi prevenirii bolilor piciorului.)

În Marea Britanie, au constatat specialiştii, labele picioarelor oamenilor au crescut, în medie, din anii 1970 şi până acum, cu două „numere de pantof”.

Mărimea medie este, actualmente, la bărbaţi, 44 (faţă de 42 în urmă cu 40 de ani), iar la femei mărimea medie a crescut, în 40 de ani, de la 37 la 39. 

Cauza o constituie creşterea considerabilă a înălţimii şi greutăţii medii a adulţilor, în aceste 4 decenii. Labele picioarelor s-au adaptat, crescând şi ele în lungime şi lăţime, spun experţii. 

Dar labele picioarele nu cresc numai de la o generaţie la alta: sondajul a mai arătat că peste 25% dintre bărbaţi şi 41% dintre femei afirmă că picioarele lor au crescut, devenind mai lungi sau mai late, în ultimii ani.

Şi în acest caz, motivul ar fi creşterea în greutate, de-a lungul vieţii: sporirea greutăţii corpului se traduce printr-o presiune mai mare asupra ligamentelor şi articulaţiilor de la  nivelul labei piciorului, iar piciorul se extinde ca răspuns la această presiune crescută. Cu timpul, însă, în cazul unei creşteri excesive în greutate, pot apărea dureri, se reduce mobilitatea şi creşte riscul de apariţie a artritei la articulaţiile membrelor inferioare, avertizează specialiştii. 

Sondajul a mai scos la iveală şi faptul că numeroşi britanici îşi găsesc cu dificultate încălţăminte potrivită, dar şi că mulţi poartă încălţăminte în care nu se simt confortabil, fie pentru că nu au găsit ceva potrivit, fie din  considerente legate de modă.

Indiferent ce număr purtaţi la picior, spun specialiştii podologi, e important să purtaţi încălţări confortabile. 

Ca răspuns la creşterea evidentă a cererii de numere mai mari, unii comercianţi au început deja să modifice gama de mărimi şi să introducă modele mai late de încălţări, pentru a corespunde noii realităţi – creşterea evidentă a mărimii labelor picioarelor.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase