Home » D:News » Avertismentul cercetătorilor privind un popular supliment alimentar: evitaţi-l în timpul sarcinii!

Avertismentul cercetătorilor privind un popular supliment alimentar: evitaţi-l în timpul sarcinii!

Avertismentul cercetătorilor privind un popular supliment alimentar: evitaţi-l în timpul sarcinii!
Publicat: 15.06.2014
Resveratrolul, un compus prezent în vinul roşu şi disponibil sub formă de suplimente, a fost promovat ca având efecte anti-îmbătrânire şi protectoare împotriva afecţiunilor inimii. Dar un studiu recent, realizat pe maimuţe, arată că acest supliment, administrat în timpul gestaţiei, poate provoca apariţia unor anomalii ale pancreasului embrionului, iar cercetătorii care au descoperit fenomenul recomandă femeilor să nu utilizeze acest produs în perioada sarcinii.

Studiul a fost realizat pe macaci japonezi, dar rezultatele ar putea fi valabile şi în cazul altor specii de primate, inclusiv omul, motiv pentru care dr. Antonio Frias, director al programului de cercetări asupra diabetului şi sarcinii de la Oregon Health & Science University Center for Women’s Health, a declarat:

„Având în vedere ce sugerează rezultatele obţinute de noi, eu aş recomanda ca femeile care plănuiesc să aibă un copil sau care sunt deja gravide să nu ia asemenea suplimente cu resveratrol.”

Cercetătorii au vrut să afle dacă suplimente în timpul sarcinii, ar putea intensifica fluxul sanguin la nivelul uterului şi exercită efecte benefice asupra metabolismului.

Au constatat că suplimentul folosit a avut unele efecte pozitive asupra femelelor gestante de macac japonez (îmbunătăţirea metabolismului şi a fluxului sanguin placentar, reducerea inflamaţiei la nivelul placentei).

În cazul fetusului, administrarea suplimenutlui a fost corelată cu scăderea depozitelor grase din ficat (apărute ca urmare a dietei de tip occidental cu care fusesră hrănite maimuţele). 

Însă, totodată, suplimentul a determinat apariţia unor anomalii în dezvoltarea pancreasului fetal. Pentru moment, nu se ştie dacă acest anomalii ale pancreasului au afectat sănătatea puilor de maimuţă după naştere; nu există încă suficiente date în acest sens.

Date fiind similarităţile fiziologice dintre macacii japonezi şi alte specii de primate – inclusiv omul – cercetătorii consideră mai prudent ca femeile să evite suplimentele cu resveratrol în timpul sarcinii.

 Efectele negative au fost clar asociate cu dozele mari de resveratrol consţinute în suplimente. Resveratrolul se găseşte şi în struguri sau fructe oleagineoase, dar în doze mult mai mici decât în suplimentele de la farmacie. O cană plină cu struguri conţine mai puţin de 1 mg de resveratrol, în timp ce o pastilă de supliment conţine 250-500 mg de substanţă. 

Deşi, după descoperirea resveratrolului, unele studii au evidenţiat anumite efectele benefice ale sale, în ultimul timp aprecierea de care se bucura a mai pălit. Un studiu recent a arătat că, în ciuda a ceea ce se credea, suplimentele se resveratrol nu prelungesc viaţa.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase