Home » D:News » La fiecare 9 minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut. Fiecare al şaselea moare într-un an

La fiecare 9 minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut. Fiecare al şaselea moare într-un an

La fiecare 9 minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut. Fiecare al şaselea moare într-un an
Publicat: 25.06.2014
La fiecare 9 minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut (SCA), iar una din şase persoane diagnosticate cu această boală moare la un an de la stabilirea diagnosticului, afirmă preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, Dan Gaiţă.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate din lume, iar situaţia va rămâne la fel şi în următorii 20 de ani, România rămânând una din ţările cu risc crescut, a declarat profesorul Gaiţă, la European Heart Network Annual Workshop and General Assembly, eveniment organizat de Fundaţia Română a Inimii la Bucureşti.

Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60 la sută din totalul deceselor înregistrate.

Estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, din cauza perpetuării factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, fumat, sedentarism.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei Române a Inimii, alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala de inimă, pentru că toată această patologie este cauzată de modul de viaţă. „Boli care apăreau la 40 – 50 – 60 de ani apar acum la 20 de ani„, a declarat Dan Gaiţă.

„La nivelul Uniunii Europene, bolile cardiovasculare ucid aproximativ două milioane de cetăţeni anual, cât o Slovenie întreagă, mai mult decât toate formele de cancer la un loc. Deşi în unele ţări mortalitatea este în scădere, la nivel global situaţia se înrăutăţeşte, pe fondul creşterii tulburărilor metabolice (în special diabet zaharat şi obezitate) şi a unei populaţii îmbătrânite”, a declarat Fausto Pinto, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie.

Sindromul coronarian acut (SCA) reprezintă principala cauză de mortalitate cardiovasculară în România, prin numărul mare de cazuri – aproximativ 59.000 pe an – şi mortalitatea ridicată – unul din şase pacienţi decedează la un an de la stabilirea diagnosticului.

SCA se defineşte prin incapacitatea sângelui de a circula, ca urmare a îngustării arterelor. Depistată la timp, boala este tratabilă, însă riscul cardiovascular rămâne crescut, iar tratamentul prescris de medicul cardiolog trebuie respectat cu stricteţe, a explicat Dan Gaiţă.

„Deşi cei mai importanţi factori de risc ai bolilor de inimă şi ai accidentelor vasculare cerebrale sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică şi consumul de tutun, adeseori schimbarea acestora nu este suficientă, ci este nevoie şi de intervenţii coronariene şi tratament medicamentos. Astfel, pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, au fost lansate pe piaţa din România medicamente foarte eficiente, de nouă generaţie, însă pacienţii trebuie să respecte în totalitate sfaturile medicului şi să combine aceste medicamente cu un stil de viaţă optimizat. De subliniat este faptul că tratamentele prescrise de medic trebuie urmate pe termen lung şi nu întrerupte de îndată ce simptomele bolii au fost ameliorate”, a mai spus preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Fundaţia Română a Inimii (FRI) a fost înfiinţată de membrii Societăţii Române de Cardiologie pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare.

European Heart Network Annual Workshop and General Assembly este cea mai importantă întâlnire a liderilor europeni ai fundaţiilor care luptă împotriva bolilor cardiovasculare.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase