Home » D:News » Cum poţi face pe cineva să se îndrăgostească de tine? Cercetătorii au aflat detaliile care contează

Cum poţi face pe cineva să se îndrăgostească de tine? Cercetătorii au aflat detaliile care contează

Cum poţi face pe cineva să se îndrăgostească de tine? Cercetătorii au aflat detaliile care contează
Publicat: 27.06.2014
Când cercetătorii au întrebat mai multe cupluri care sunt factorii care i-au determinat să se îndrăgostească, au ieşit în evidenţă 11 elemente esenţiale.

Aceste trăsături comune oricărei relaţii sunt: asemănări (lucruri pe care cei doi le au în comun), apropiere geografică, aspect şi personalitate plăcute, afecţiune reciprocă, satisfacerea nevoilor, atracţie sexuală, interacţiune socială, detalii din pirivirea, vocea sau postura persoanei iubite, dorinţa de a avea o relaţie, timpul care poate fi petrecut împreună, misterul.

Chiar dacă pare banal, apropierea geografică este esenţială într-o relaţie. În cadrul unui studiu realizat în Ohio în 1950, 431 de cupluri căsătorite au fost chestionate.

Dintre acestea, 54% de cupluri au declarat că partenerii locuiau destul de aproape unul de altul când au ieşit prima dată împreună la întâlnire. Cu cât distanţa dintre cei doi era mai mare, cu atât scădea rata de căsătorii.

De ce este aşa de importantă distanţa? Pentru că o distanţă mică înseamnă că persoanele se pot vedea mai des, se întâlnesc întâmplător. Iar această expunere repetată duce de cele mai multe ori la formarea sentimentelor de simpatie. Este acelaşi principiu pe care îl folosesc agenţiile de publicitate: prezintă de mai multe ori un produs şi în final acel produs va fi plăcut.

Desigur, expunerea repetată nu dă naştere unui sentiment, ci accentuează unul care există deja. Deci, asta nu înseamnă că o persoană se va îndrăgosti de un coleg pe care nu-l place, doar pentru că îl vede zilnic. Dar, dacă există o atracţie, aceasta va deveni în timp tot mai puternică.

Contează şi prima impresie, pentru că expunerea repetată va accentua aceste impresii asemeni unui bulgăre de zăpadă, iar prima impresie este esenţială mai ales când vorbim de dragoste la prima vedere.

Astfel, cei care îşi petrec tot timpul acasă şi la birou nu trebuie să se mire că rămân singuri. Locul unde petrec mare parte din timp este foarte important, pentru că acolo îşi pot cunoaşte partenerul.

Al doilea aspect esenţial: caracterul. Persoanele care au avut mai multe relaţii sunt mai sigure pe ele şi de obicei şi viitoarele relaţii vor fi bune.

Dar cei care sunt mai nesiguri pe ei tind să considere dragostea mai mult un joc, iar acest lucru duce la o relaţie conflictuală şi mai puţin intimă, spun cercetătorii, care au prezentat aceste teorii într-o carte, Falling in Love: Why We Choose the Lovers We Choose.

În privinţa asemănărilor, cercetătorii atrag atenţia că zicala potrivit căreia contrastele se atrag nu este chiar corectă. Oamenii tind să aleagă parteneri cu care au lucruri în comun.

Studiile arată că un cuplu este mai fericit şi mai compatibil dacă partenerii au cât mai multe trăsături în comun, atât în privinţa personalităţii cât şi a educaţiei, nivelului social.

Partenerii care au atitudini, comportament, temperament asemănător rămân deseori mai mult timp împreună.

Robert Cialdini, expert în tehnici de persuasiune, spune că atunci când vrei să cunoşti pe cineva este esenţial să pui accent în discuţie pe lucrurile pe care le aveţi în comun.

Din punct de vedere emoţional, oamenii sunt mai predispuşi să se îndrăgostească atunci când sunt mai emotivi, mai sensibili.

Unul din cinci subiecţi a declarat în cadrul unui chestionar că a început o relaţie într-o perioadă agitată a vieţii sale.

Emoţiile puternice, chiar şi cele negative, cum sunt cele din urma unei despărţiri sau după pierderea unei persoane dragi, îi fac pe oameni mai vulnerabili, îi determină să caute afecţiune.

Dar, orice situaţie care ne face mai emotivi, mai sensibili, ne poate păcăli, astfel că vom crede că suntem îndrăgostiţi, deşi de fapt nu suntem. Excitarea stimulează răspunsul natural, adică acela de a căuta un potenţional partener.

Chiar şi un film de acţiune are acest rol, pentru că ne produce o emoţie puternică. Cuplurile care au vizionat un film de acest fel au manifestat apoi mai multă afecţiune decât înainte de vizionare.

Şi în acest caz însă, cercetătorii atrag atenţia că excitarea nu produce un sentiment, doar accentuează unul existent. Deci, dacă vreţi să cuceriţi o fată care nu vă simpatizează şi vă gândiţi că trebuie doar s-o invitaţi la un film mai dinamic, mai bine renunţaţi la idee!

Desigur, şi aspectul fizic contează. Iar dacă o femeie spune că pentru ea înfăţişarea partenerului nu contează prea mult, este posibil să mintă.

Un studiu a demonstrat că atunci când sunt păcălite că sunt suspuse unui test cu detectorul de minciuni, femeile recunosc că sunt mai atrase de bărbaţii frumoşi. Dar, când li se spune că nu sunt testate cu acel aparat, cele mai mult spun că pentru ele aspectul fizic nu prea contează.

Sursa: Time

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase