Home » D:News » Anunţ neaşteptat de la Vatican: „Homosexualii şi copiii lor nu ar trebui să sufere din cauza prejudecăţilor Bisericii”

Anunţ neaşteptat de la Vatican: „Homosexualii şi copiii lor nu ar trebui să sufere din cauza prejudecăţilor Bisericii”

Anunţ neaşteptat de la Vatican: „Homosexualii şi copiii lor nu ar trebui să sufere din cauza prejudecăţilor Bisericii”
Publicat: 27.06.2014
Biserica catolică ar trebui să îi judece cu mai puţină asprime pe homosexuali şi, deşi continuă să se opună căsătoriilor gay, ar trebui să îi primească în rândurile sale pe copiii cuplurilor homosexuale cu o demnitate egală, se afirmă într-un document oficial emis joi de Vatican, potrivit Reuters.

Potrivit acestui document de 75 de pagini, redactat ca material pregătitor pentru sinodul episcopilor catolici ce va avea loc la Vatican în luna octombrie şi care va fi destinat problemelor familiale, cei 1,2 miliarde de membri ai Bisericii catolice ar trebui să devină mai puţin „exclusivişti” şi mai „smeriţi”.

Documentul, cunoscut şi sub denumirea latinească „Instrumentum Laboris”, prezintă uriaşa prăpastie dintre învăţăturile oficiale ale Bisericii catolice în domeniul moralităţii sexuale şi acceptarea şi înţelegerea acestora de credincioşii din lumea întreagă.

Concluziile din acest text au fost formulate pe baza unui sondaj ce a inclus 39 de întrebări la care au răspuns credincioşi din dioceze din diverse zone ale Globului. Pentru prima dată în pregătirea unui astfel de sinod, Vaticanul a cerut episcopilor săi să distribuie chestionarul preoţilor din parohiile lor şi să înregistreze opiniile credincioşilor.

Poziţia oficială a Bisericii catolice faţă de homosexualitate a dus în anumite cazuri la excluderea copiilor cuplurilor gay din diverse activităţi organizate de această biserică.

Deşi noul document nu semnalează o schimbare iminentă a politicii Bisericii Catolice, care condamnă actele de homosexualitate şi se opune căsătoriilor gay şi adopţiilor de către cuplurile gay, el foloseşte un limbaj care se dovedeşte a fi mai puţin critic şi mult mai plin de compasiune în comparaţie cu declaraţiile din trecut ale Vaticanului.

În acel text se afirmă că, deşi episcopii catolici continuă să se opună guvernelor care „redefinesc” mariajul prin legalizarea căsătoriilor şi a uniunilor civile între persoanele de acelaşi sex, Biserica catolică trebuie să găsească un echilibru între învăţăturile sale despre familia tradiţională şi „o atitudine respectuoasă, lipsită de prejudecăţi, faţă de persoanele care trăiesc în astfel de uniuni”.

Această frază reflectă pe deplin o alta rostită recent de papa Francisc despre homosexuali, făcută în timp ce suveranul pontif se afla în avion, pe drumul de întoarcere la Vatican după o călătorie în Brazilia, în iulie 2013: „Dacă cineva este gay şi îl caută pe Dumnezeu şi are bunăvoinţă, atunci cine sunt eu să îl judec?”.

În trecut, Vaticanul s-a referit la homosexualitate folosind sintagme precum „o boală intrinsecă” şi „o parte intrinsecă a unui păcat moral”.

Potrivit politicii oficiale a Bisericii catolice, actele de homosexualitate reprezintă un păcat, nu însă şi tendinţele homosexuale.

Documentul evidenţiază, de asemenea, faptul că mulţi catolici cunosc destul de puţin învăţămintele acestei biserici în domenii precum planningul familial, homosexualitate, divorţ, căsătorie după divorţ, concubinaj şi alte chestiuni legate de familie.

Totodată, mulţi dintre respondenţii acelui chestionar afirmă că Biserica catolică a devenit prea exclusivistă, distantă şi are nevoie de mai multă smerenie.

Ei s-au declarat, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că scandalurile provocate de abuzurile sexuale comise de anumiţi preoţi catolici asupra copiilor au slăbit considerabil credibilitatea morală a Bisericii catolice, în special în Statele Unite şi în Europa.

Episcopii vor discuta acest document în luna octombrie şi ar putea să formuleze pe baza lui o serie de recomandări pentru a modifica învăţămintele catolice oficiale, asupra cărora papa va trebui să se pronunţe ulterior.

Surse: Mediafax, Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase