Home » D:News » „Cel mai frumos bebeluş arian” desemnat de nazişti în anul 1935 era, de fapt, evreu. Povestea inedită a lui Hessy Levinson

„Cel mai frumos bebeluş arian” desemnat de nazişti în anul 1935 era, de fapt, evreu. Povestea inedită a lui Hessy Levinson

„Cel mai frumos bebeluş arian” desemnat de nazişti în anul 1935 era, de fapt, evreu. Povestea inedită a lui Hessy Levinson
Publicat: 02.07.2014
Regimul nazist german a desemnat fără să ştie, în anul 1935, imaginea unui copil evreu drept profilul perfect al bebeluşului arian, cazul fiind descoperit abia târziu după al II-lea Război Mondial, relatează revista Bild.

Soţii Jacob şi Pauline Levinson, muzicieni talentaţi, s-au mutat din Letonia la Berlin în anul 1928. În contextul ascensiunii naziste, marcată de intensificarea antisemitismului, Pauline Levinson şi-a dus, în 1935, fetiţa în vârstă de şase luni, Hessy, la un cunoscut fotograf din Berlin.

După câteva luni, Pauline Levinson a fost înspăimântată să vadă imaginea fetiţei sale pe prima pagină a revistei Sonne ins Hause. Speriată că familia sa, de etnie evreiască, ar fi putut fi depistată de nazişti, Pauline a mers la fotograful Hans Ballin. Acesta i-a spus că ştia care este etnia familiei, dar că a prezentat fotografia pentru un concurs care avea scopul desemnării celui mai frumos bebeluş arian. „Am vrut să arăt cât de ridicoli sunt naziştii”, i-a explicat fotograful.

Şi a reuşit: imaginea a câştigat concursul, fiind aleasă de însuşi Joseph Goebbels, ministrul nazist pentru Propagandă.

Temându-se de eventuale probleme, familia Levinson şi-a ţinut copilul acasă. Imaginea a fost distribuită, fiind publicată la diverse evenimente, inclusiv pe vederi, dar regimul nazist nu a aflat niciodată identitatea reală a copilului.

În 1938, Jacob Levinson a fost arestat scurt timp pentru evaziune fiscală. După incident, familia s-a mutat iniţial în Letonia, după care a emigrat în Franţa, stabilindu-se în Statele Unite.

„Acum pot râde”, a declarat recent Hessy Taft Levinson, în vârstă de 80 de ani, citată de publicaţia Daily Telegraph. „Dar, dacă naziştii ar fi aflat cine sunt, nu aş mai fi în viaţă”, a adăugat Taft Levinson, profesor de chimie la Universitatea din New York.

Hessy Taft Levinson a prezentat de curând imaginea sa de la vârsta de şase luni la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel.

Surse: Mediafax, The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase