Home » D:News » Cum a devenit Mercur „planeta de fier”? Cercetătorii explică unul dintre cele mai mari mistere ale Sistemului Solar

Cum a devenit Mercur „planeta de fier”? Cercetătorii explică unul dintre cele mai mari mistere ale Sistemului Solar

Cum a devenit Mercur „planeta de fier”? Cercetătorii explică unul dintre cele mai mari mistere ale Sistemului Solar
Publicat: 10.07.2014
Nucleul metalic al planetei Mercur constituie 65% din masa ei – de cel puţin două ori mai mult decât în cazul oricei alte planete solide din sistemul nostru solar. Această particularitate îi derutează de multă vreme pe astronomi. Acum, însă, o ipoteză interesantă dă o explicaţie acestui mister: planeta Mercur a devenit astfel în urma unor ciocniri cu o altă planetă, fie Venus, fie chiar Terra.

Conform unui studiu publicat online în Nature Geoscience, Mercur şi alte obiecte cosmice foarte bogate în metale ar fi apărut ca urmare a coliziunilor în vremurile de început ale Sistemului Solar.

Astfel, mare parte din învelişul planetei Mercur ar fi fost spulberat de ciocniri cu Venus sau cu Pământul, evenimente în urma cărora partea interioară, metalică a planetei a ajuns să reprezinte 65% din masa ei. (În cazul Pământului, nucleul reprezintă doar 32% din masa planetei.)

Autorii studiului cred că Marte şi Mercur sunt două planete „norocoase”, ultimele supravieţuitoare ale unui ansamblu de aproximativ 20 de corpuri cereşti care existau la început în Sistemul Solar şi care, în cea mai mare parte, s-au agregat formând planetele Venus şi Terra. 

Mercur a evitat agregarea datorită probabil unei serii de ciocniri marginale cu planetele mai mari; aceste ciocniri au distrus în mare parte scoarţa planetei, lăsând un nucleu metalic mare şi un strat subţire de scoarţă minerală la exterior. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase