Home » D:News » Rusia aniversează naşterea lui Iuri Andropov, şeful KGB ce a deportat în gulag intelectualii şi care a persecutat disidenţii

Rusia aniversează naşterea lui Iuri Andropov, şeful KGB ce a deportat în gulag intelectualii şi care a persecutat disidenţii

Publicat: 22.07.2014
O expoziţie vernisată la Moscova şi o serie de filme difuzate la televiziunea din Rusia au marcat 100 de ani de la naşterea lui Iuri Andropov, fost şef al KGB şi secretar general al Partidului comunist al Uniunii sovietice, un persecutor de temut al disidenţilor, dar admirat de Putin.

Totodată, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a subliniat, într-un mesaj rostit cu prilejul vernisării expoziţiei, calităţile acestui „conducător al Partidului (comunist, n.r.) şi al statului, un om talentat, înzestrat cu capacităţi uriaşe”, care a fost secretar general al Partidului comunist al Uniunii sovietice din noiembrie 1982 până la moartea sa, în februarie 1984.

Cu toate acestea, expoziţia nu pune în discuţie rolul activ jucat de Andropov în persecutarea disidenţilor, liderul sovietic rămânând în memoria occidentalilor pentru faptul de a fi trimis în aziluri psihiatrice oponenţi ai regimului precum Natalia Gorbanevskaia, Leonid Pliuci şi generalul Petro Grigorenko, dar şi pentru deportarea în gulag a intelectualilor, precum poetul Iuri Galanskov, mort la vârsta de 33 de ani într-un lagăr de muncă.

Expoziţia, deschisă până în luna august, prezintă doar documente oficiale, fără niciun comentariu, iar pereţii sunt împodobiţi cu citate ale lui Andropov în care sunt denunţate „serviciile secrete imperialiste” şi „operaţiunile subversive”, care proiectează vizitatorii în atmosfera propagandei sovietice din timpul Războiului Rece.

Expoziţia, deschisă până în luna august, prezintă doar documente oficiale, fără niciun comentariu, iar pereţii sunt împodobiţi cu citate ale lui Andropov în care sunt denunţate „serviciile secrete imperialiste” şi „operaţiunile subversive”, care proiectează vizitatorii în atmosfera propagandei sovietice din timpul Războiului Rece.    (Foto: AFP)Expoziţia, deschisă până în luna august, prezintă doar documente oficiale, fără niciun comentariu, iar pereţii sunt împodobiţi cu citate ale lui Andropov în care sunt denunţate

O parte importantă a expoziţiei este consacrată rolului acestuia ca ambasador al URSS-ului în Ungaria în înăbuşirea revoltei anticomuniste din Budapesta, în anul 1956, când tancurile sovietice au invadat capitala Ungariei.

Secţiunea cea mai interesantă a expoziţiei se referă la perioada în care Andropov a condus KGB-ul, poliţia secretă sovietică, între 1967 şi 1982, pe când la putere se afla Leonid Brejnev.

Rapoarte adresate de Iuri Andropov Biroului politic (Politburo) al Comitetului central al Partidului comunist din URSS precizează modul detaliat în care erau supravegheaţi scriitorul Aleksandr Soljeniţîn, autorul „Arhipelagului gulag”, şi academicianul Andrei Saharov, din cauza „activităţilor antisovietice”.

Alături de documentele oficiale, expoziţia mai propune spre vizitare un disc al grupului de jazz american Texas Jazz Lab band, care confirmă reputaţia de amator de muzică jazz a lui Andropov, pe de altă parte, un mare adversar al Occidentului şi al „valorilor sale decadente” şi al modului de viaţă occidental.

Centenarul lui Iuri Andropov a fost marcat, de asemenea, de transmiterea unor filme pe posturile de televiziune din Rusia, dedicate memoriei sale, din care se desprinde imaginea unui conducător aproape ideal, fin diplomat, modest, apropiat de intelectuali, poet în timpul liber şi promotor al reformelor.

„(Andropov, n.r.) a fost un politruc sovietic tipic, care a încălcat drepturile omului. Andropov s-a aflat în fruntea organizaţiei care a persecutat cele mai remarcabile personalităţi din ţara noastră”, a afirmat, pe de altă parte, istoricul Nikita Petrov, membru al ONG-ului disident Memorial.

Omagiul oficial adus lui Andropov se înscrie în cadrul reabilitării trecutului sovietic iniţiat de Vladimir Putin, care s-a accentuat vizibil în ultimii ani.

Surse: Mediafax, Nouvel Obs

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase