Home » D:News » Filmare în premieră: crevete enorme, fantomatice, care trăiesc într-un abis oceanic (VIDEO)

Filmare în premieră: crevete enorme, fantomatice, care trăiesc într-un abis oceanic (VIDEO)

Filmare în premieră: crevete enorme, fantomatice, care trăiesc într-un abis oceanic (VIDEO)
Publicat: 31.07.2014
Cele mai mari specii de amfipode din lume, care trăiesc într-una dintre cele mai adânci gropi oceanice de pe glob, au fost filmate pentru prima oară.

Filmările au fost realizate în cursul unei expediţii în abisul Kermadec de lângă coasta Noii Zeelande, unde Alan Jamieson şi colegii săi de la Univeritatea din Aberdeen au filmat „pe viu” enormele crevete Alicella gigantea, la o adâncime de 7 kilometri. 

Materialul video suprinde un grup de peşti-melc,  Notoliparis kermadecensis , peşti abisali, adaptaţi la presiunile uriaşe, întunericul şi temperaturile scăzute de la mari adâncimi. La un moment dat, apare şi un exemplar alb, fantomatic, de Alicella gigantea, a cărui lungime este estimată la 20-25 cm, de 10 ori mai mare decât amfipode asemănătoare descoperite în alte puncte din abisurile oceanice. Jamieson a zărit – dar nu a filmat – şi un exemplar mult mai mare, de 34 cm lungime.

Filmările – realizate cu o cameră specială, proiectată pentru a rezista presiunilor enorme ale coloanei de apă la adâncimi mari – arată că, în ciuda unor condiţii extrem de dure, abisurile oceanice sunt pline de viaţă.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase