Home » D:News » La ce foloseşte cel mai uşor material din lume? Savanţii întrevăd deja o utilizare care ar putea salva vieţi

La ce foloseşte cel mai uşor material din lume? Savanţii întrevăd deja o utilizare care ar putea salva vieţi

La ce foloseşte cel mai uşor material din lume? Savanţii întrevăd deja o utilizare care ar putea salva vieţi
Publicat: 05.08.2014
„Materialul-minune” numit aerogel de grafen, cel mai uşor material solid din lume, ar putea avea numeroase utilizări în tehnologii de vârf, dar inventatorii săi întrevăd şi o întrebuinţare obişnuită care ar putea salva multe vieţi: fabricarea unor paraşute pentru zboruri civile, obiecte datorită cărora pasagerii ar putea supravieţui unor accidente aeriene care, altfel, s-ar solda cu sute de victime.

Paraşutele făcute din aerogel de grafen ar putea deveni, într-o zi, dotări obişnuite ale avioanelor civile, spune prof. Gao Chao, membru al echipei de cercetători de la Universitatea Zhejiang din China, care au inventat acest material.

Dacă unele linii aeriene „low cost” – care impun restricţii mari privind greutatea încărcăturii de la bord – ar adăuga în dotarea unui avion cu 300 de locuri paraşute făcute din acest material, greutatea încărcăturii n-ar creşte decât cu vreo 60 kg, căci o paraşută făcută din aerogel de grafen n-ar cântări mai mult decât un tricou, spune specialistul.

„Dacă un avion s-ar dezmembra în aer – de exemplu, dacă ar fi lovit de o rachetă – paraşutele ar da pasagerilor o şansă de supravieţuire. Iar cei care se tem de zborul cu avionul s-ar simţi mai liniştiţi purtând o paraşută pe toată durata zborului”, a spus prof. Gao. 

Dar, a adăugat el, materialul mai are nevoie de îmbunătăţiri, pentru a deveni mai rezistent, înainte de a fi utilizat pentru fabricarea paraşutelor. 

„Sunt optimist, cred că aceste constrângeri tehnologice vor fi depăşite”, a declarat prof. Gao.

Sursa: Mail Online

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase