Home » D:News » Cui aparţine scheletul uitat zeci de ani în subsolul unui muzeu? Experţii au fost surprinşi să afle cine este

Cui aparţine scheletul uitat zeci de ani în subsolul unui muzeu? Experţii au fost surprinşi să afle cine este

Cui aparţine scheletul uitat zeci de ani în subsolul unui muzeu? Experţii au fost surprinşi să afle cine este
Publicat: 09.08.2014
Timp de zeci de ani, un schelet a zăcut uitat într-un subsol al Muzeului de Arheologie şi Antropologie Pennsylvania. Curatorii ştiau de existenţa lui, dar nu aveau idee cui a aparţinut, iar acest mister a fost descifrat de curând.

Cu ajutorul noilor tehnologii, care au permis analizarea în siguranţă a mumiei, experţii de la muzeu au aflat că oasele aparţin unui bărbat care a trăit acum aproximativ 6.500 de ani în oraşul Ur din Mesopotamia, regat aflat pe teritoriul de azi al Irakului.

Este cea mai veche mumie de acest fel, iar curatorii sunt încântaţi că au aflat noi detalii despre ea.

Muzeul Penn deţine multe artefacte din Ur, pentru că arheologul britanic Sir Leonard Woolley a coordonat săpături în acest oraş în anul 1922 şi a adus în ţară multe obiecte şi 30 de schelete găsite aici. Scheletel au fost donate unui muzeu din Londra.

Acum câteva luni, arheologul Brad Hafford de la Muzeul Penn a cercetat notiţele lui Woolley şi a constatat surprins că două schelete fuseseră trimise la muzeul american. Imediat a identificat unul din ele, aflat într-un subsol, alături de alte mumii.

În urma analizei mumiei, experţii au stabilit că bărbatul murise la vârsta de aproximativ 50 de ani şi fusese foarte sănătos în timpul vieţii.

Pentru a nu fi deteriorat şi mai rău, scheletul nu va fi expus pentru public, dar va fi inclus în proiectul prin care muzeul va prezenta digital cele mai importante exponate ale sale.

Curatorii caută acum al doilea schelet care este menţionat în notiţele lui Woolley şi care ar trebui să se afle la muzeu.

Sursa: Sciencemag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase