Home » D:News » Ce produse de igienă ar trebui să evite femeile gravide? Un grup de experţi lansează un avertisment

Ce produse de igienă ar trebui să evite femeile gravide? Un grup de experţi lansează un avertisment

Ce produse de igienă ar trebui să evite femeile gravide? Un grup de experţi lansează un avertisment
Publicat: 12.08.2014
Femeile însărcinate ar trebui să evite săpunurile antibacteriene, deoarece unele dintre substanţele conţinute în aceste produse pot avea efecte nocive asupra sănătăţii mamei şi fătului, deopotrivă. La întrunirea anuală a American Chemical Society, specialişti au lansat un avertisment în privinţa utilizării unor produse cosmetice folosite pe scară foarte largă.

Cele mai recente cercetări dezvăluie că există o corelaţie între expunerea la anumite chimicale – care se găsesc şi în săpunurile antibacteriene – şi o dimensiune mai mică a copiilor la naştere. 

În plus, există tot mai multe dovezi că respectivii compuşi pot provoca anomalii de dezvoltare şi probleme reproductive la animale, făcându-i pe oamenii de ştiinţă să fie preocupaţi de potenţialele efecte ale acestor substanţe asupra oamenilor. 

Un studiu din anul 2010, realizat la University of Florida, arăta că triclosanul, un compus din săpunurile antibacteriene, diminuează sinteza unei enzime implicate în metabolismul hormonilor estrogeni. În timpul sarcinii, această enzimă,  numită estrogen-sulfotransferaza, ajută la metabolizarea estrogenului şi transportul acestuia, prin placentă, în organismul embrionului. La embrion, estrogenul joacă un rol esenţial în dezvoltarea creierului şi reglarea activităţii unor gene, arată studiul publicat în jurnalul Environment International.

Alte cercetări sugerează că unii compuşi din săpunurile antibacteriene pot contribui la amplificarea rezistenţei la antibiotice a bacteriilor, iar alţii afectează spermatozoizii, putând influenţa negativ fertilitatea bărbaţilor. 

Două dintre substanţele incriminate, triclosanul şi triclocarbanul, sunt utilizate în peste 2.000 de produse vândute pe piaţă ca „antimicrobiene” sau „antibacteriene”, printre care paste de dinţi, săpunuri, detergenţi, mochetă, vopsele, rechizite şcolare, jucării.

Cel mai recent studiu, realizat la University of Arizona, a investigat efectele expunerii femeilor gravide şi ale fătului la triclosan şi triclocarban.

Ambii compuşi au fost detectaţi în probe de urină şi de sânge din cordonul ombilical la un mare număr de gravide şi feţi.  

Un alt studiu, efactuat la State University of New York, a dezvăluit o corelaţie între nivelurile mai mari de butil-paraben (un alt compus antimicrobian, folosit adesea în produsele cosmetice) şi o lungime mai mică a copiilor la naştere.

Deşi organismul uman elimină eficient triclosanul şi triclocarbanul, problema este că, prin folosirea produselor antimicrobiene, oamenii sunt permanent expuşi la aceste substanţe. 

În prezent, organismele de reglementare din domeniul sănătăţii din diferite ţări au început să revizuiască autorizarea utilizării acestor compuşi şi să impună unele restricţii privind folosirea lor. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase